Een van de beste vormen om potentiële klanten van je dienstverlening te laten proeven is een nieuwsbrief met waardevolle tips en informatie. In het vorige nummer ‘Een lekker hapje voor je klanten’ kreeg je 5 formules waarmee je in weinig tijd interessante en waardevolle nieuwsbrieven schrijft.
Bevalt het voorproefje, dan willen je lezers méér. Meer van jouw gratis informatie, en als ze daar aan toe zijn, meer van jouw dienstverlening.
Alleen interessante informatie naar je aanstaande klanten zenden is echter niet voldoende. Als je domweg je artikel naar ze opstuurt, is de kans groot dat je mail ongeopend weggegooid wordt. Bied je waardevolle tips dus zodanig aan, dat je klanten je informatie ook daadwerkelijk gaan lezen.
Vergelijk het met uit eten gaan. Dan let je er in eerste instantie op hoe het restaurant er van buiten uitziet. Ziet dat er goed uit, stap je naar binnen. Binnengekomen kijk je of de inrichting je bevalt en of je je welkom voelt. Als je blijft eten, wil je natuurlijk dat het eten lekker smaakt, maar ook dat de bediening snel en prettig is. Als je uren op je lekkere eten moet wachten, kom je echt geen tweede keer terug!
Precies hetzelfde werkt het voor je nieuwsbrief
Jouw potentiële klanten letten eerst op de buitenkant: nodigt de kop van je nieuwsbrief uit tot verder lezen?
Dat doe je door in de onderwerpregel van je nieuwsbrief (dat is de tekst die de lezer in zijn of haar e-mailinbox ziet) een aantrekkelijk voordeel te bieden of ze nieuwsgierig te maken. Schrijf dus niet in de kopregel: ‘Nieuwe kindertherapie’. Maar wel: ‘Hoe je kind in één maand de hele nacht doorslaapt’ (voordeel). Dus ook niet: ‘Opvoedtips november 2012’. Maar wel: Heb jij een Alice-in-Wonderlandkind? (maakt nieuwsgierig).
Lezers willen zich welkom voelen in je nieuwsbrief
Bouw dus een relatie op met je lezer, spreek je lezer daarom met haar of zijn naam persoonlijk aan. Gebruik spreektaal en geen formele schrijftaal. Een hele gemakkelijke manier om de goede toon te treffen: neem een bestaande (leuke!) klant in gedachten en schrijf alsof je tegen die persoon praat. Nog een tip: doe net of je een gesprek voert met die persoon en neem het op. Schrijf daarna de tekst uit.
Als je nieuwsbriefontvangers ‘binnen’ zijn, dus je mail geopend hebben, willen ze een overzichtelijke inrichting zien
Je kunt je nieuwsbrief op 2 manieren overzichtelijk indelen. Manier 1 is om het artikel in je nieuwsbrief zelf te zetten. Manier 2 is om een link op te nemen naar een blog, waar je jouw artikel in hebt gezet. Houd verder de opmaak van je nieuwsbrief simpel en rustig. Toeters en bellen leiden alleen maar af.
N.B. Als je manier 1 gebruikt, zet dan ook je artikel in een blog. Vanuit sociale media verwijs je dan gemakkelijk naar je blog en dus meer verkeer naar je website.
Bedien je klanten op een prettige manier
Dat aspect raakt de opmaak, de leesbaarheid van je nieuwsbrief (of blog). Praktisch alle abonnees lezen hem direct van het scherm af, gebruik dus een lettertype dat daar speciaal voor gemaakt is, zoals Verdana en Arial. Neem minimaal lettergrootte 10 of 11, zodat ook mensen met minder goede ogen jouw teksten kunnen lezen. Maak korte tekstblokjes, zet er witregels tussen, gebruik tussenkopjes en maak belangrijke zinnen vet.
Bedien je lezers snel
Ze willen over het algemeen niet veel tijd aan het lezen van je nieuwsbrief (of blog) besteden. Verstuur je nieuwsbrief dus niet als bijlage. Lezers ervaren dat als tijdverspilling (ook al duurt het maar een paar seconden) en lezen niet verder. Op een link naar je blog klikken doen ze nog wel, dat is snel gebeurd.
Als je met deze punten rekening houdt, zorg je ervoor dat je nieuwsbriefabonnees jouw waardevolle tips echt gaan lezen. Tips waarmee je ze laat proeven hoe jij hen kunt helpen. Zo verlaag je de drempel voor hen om, als ze daar aan toe zijn een dienst bij je af te nemen.
Heb je vragen of opmerkingen? Plaats ze gerust hier, onderaan. Je krijgt dan altijd een reactie van mij.
Meer ondersteuning nodig bij schrijven van je nieuwsbrief of blog? Doe dan mee aan de Hart en Ziel Marketing Academie. Je leert niet alleen een nieuwsbrief of blog schrijven, maar ook hoe je je favoriete klant bepaalt en je website schrijft. Facebook en Linkedin hebben geen geheimen meer voor je. Bovendien leer je een webinar geven, een intakegesprek voeren en online trainingen ontwerpen. Alles op een intuitieve en praktische manier. Resultaat: volop klanten en plezier in je marketing!
Annelies
op 04 Dec 2012Annie
op 05 Dec 2012Mo
op 05 Dec 2012Annie
op 06 Dec 2012