Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
29 januari 2013 
3 min. leestijd

In de blog Gun jij jezelf leuke klanten kon je lezen dat veel coaches en therapeuten zich vaak niet bewust zijn wie hun ideale klant is. Sommigen helpen zelfs uit schuldgevoel klanten die niet bij hen passen en waar ze moe van worden.

Het is belangrijk om met klanten te werken waar je blij van wordt. Natuurlijk is dat belangrijk voor jezelf, want daardoor heb jij plezier in je werk. Maar ook voor de klanten zelf is het van groot belang, want zij zijn precies de mensen die het meeste baat hebben bij jouw dienstverlening. Ze zijn gemotiveerd om iets van je te leren en bereid ten positieve te veranderen.

Hoe kun je jouw ideale klant ontdekken?

Hou voor jezelf eens bij van welke mensen je energie krijgt en van welke mensen je moe wordt. Dat is vaak een hele goede graadmeter of iemand wel of niet bij je past. Noteer namen van privé en zakelijke contacten. Want het gaat er hier om dat je de kenmerken ontdekt van mensen waar je graag contact mee hebt. En die mensen kom je overal tegen.

Schrijf de namen op aparte strookjes papier en sorteer ze onder blije gezichtjes en niet-blije gezichtjes. Een voorbeeld zie je op de foto.

Leg deze verzameling op een plek neer waar je regelmatig langs komt. Dan blijft het onder je aandacht en hou je jezelf er onbewust ook mee bezig.

Je zult merken dat het bij sommige mensen gelijk duidelijk is en dat je over andere mensen twijfelt. Durf rustig de namen tussen de gezichtjes heen en weer te schuiven en voel dan wat voor jou klopt. Soms heeft het gewoon tijd nodig en merk je dat het op een gegeven moment vanzelf duidelijk wordt.

Na een week maak je de balans op. Wat hebben de mensen die onder het blije gezichtje liggen met elkaar gemeen? Zo heb je al een groot aantal kenmerken van jouw ideale klant bepaald. Meestal is er nog een verfijning van het profiel nodig, maar de hoofdrichting heb je al te pakken.

Een simpele tip om jezelf te gunnen met leuke klanten te werken: zoek heel bewust het gezelschap op van mensen die je privé kent die aan de kenmerken die je net hebt bepaald voldoen. Het gaat er hierbij om dat je het jezelf gunt in gezelschap te zijn van leuke mensen, dat je merkt hoe gemakkelijk en ontspannen zulke contacten zijn. En hoeveel energie je daarvan krijgt. Want als je dat jezelf gunt in je privé leven, durf je dat jezelf ook in je werk te gunnen.

Door te werken met leuke klanten, krijg je plezier, voldoening en energie. Deze klanten raken daardoor als vanzelf extra gemotiveerd jouw suggesties op te volgen en zullen daardoor hun leven blijvend ten goede veranderen. En last but not least: je zelfvertrouwen groeit doordat jij nu zelf aan het roer van je bedrijf staat en zelf bepaalt wat er in jouw bedrijf gebeurt.

Ken jij je ideale klant al? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Schrijf je reactie hier onderaan mijn blog, je krijgt altijd antwoord.

P.S. En dat schuldgevoel dan? Een klant van mij zei dat laatst heel treffend: “Aha, dus klanten van wie ik moe word zijn goede klanten voor een andere therapeut. Die therapeut wordt van de mensen die ik niet leuk vindt juist heel blij. Dus iedere klant kan geholpen worden, alleen hoef ik dat zelf niet perse te doen.” Precies!

 

Meer ondersteuning nodig bij het vinden van je ideale klant?

Volg dan de online training Ontdek Intuïtief je Favoriete en Goed Betalende Klant! Je ontdekt in deze training wie de klanten zijn waarbij je al je je favoriete interesses en talenten kunt inzetten. Met deze training vind jij de klanten die jou waarderen en graag voor jouw dienstverlening betalen

Klik hier voor de training Ontdek Intuitief je Favoriete en Goed Betalende Klant

 

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf‘ aan.

 

Over de schrijver
Helma Hafkamp
Door

Helma Hafkamp

op 07 Nov 2012

Beste Annie, Een van je tips is: onderzoek op welke wijze jou doelgroep zoekt naar de "producten"die ik aanbied. Daar ik deze mensen niet direct in mijn netwerk heb, nl. ouders van kinderen met sociaal-emotionele problemen , braag ik me af hoe ik daar achter kom. Ik ben erg benieuwd naar je reactie. B.v.D. Helma

Annie
Door

Annie

op 10 Nov 2012

Hallo Helma, De eerste stap voor jou is om in contact te komen met mensen uit je doelgroep. De tweede stap is ze te vragen hou ze naar oplossingen zoeken. Waar kun je mensen in jouw doelgroep vinden? Zoek eens op internetfora, lees tijdschriften voor ouders, vraag in je netwerk of ze mensen kennen die in jouw doelgroep vallen. Vraag de ouders die je op die manier gevonden hebt, of ze een gesprek met je willen aangaan in het kader van marktonderzoek. Biedt ze als dank eventueel een gratis advies aan, een interessant artikel etc. Zo lukt het je vast en zeker met jouw doelgroep in contact te komen! Hartelijke groeten, Annie

Paul
Door

Paul

op 21 Jun 2013

Hallo Annie, Leuk om zo bezig te zijn met de mensen die ik fijn vind en waar ik energie van krijg... Maar dan komen er wel weer een paar vragen op: - Wat voor doelgroep past daarbij? - Of waar vind ik die mensen in mijn doelgroep? - Of moet ik die dan in mijn doelgroep naar me toe trekken? - Er vanuit gaan dat ik die dan vooral tegen ga komen? Hartelijke groeten, Paul

Annie
Marjan
Door

Marjan

op 27 Jun 2015

Stromen van energie voelen en volgen - het werkt. Dank je wel Annie.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 30 Jun 2015

Wow!!!1

els
Door

els

op 04 Feb 2016

mijn doelgroep is 35+ers die worstelen met hun energie ...mijn ideale klant binnen deze groep is diegene die er iets wil aan doen, iemand die bereid is keuzes te maken en kansen te zien, iemand die positief is en die humor apprecieert...iemand die ook tegen een portie directheid kan! Hoe kan je dan binnen de doelgroep het kaf van het koren onderscheiden?

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 10 Feb 2016

Goede vraag Els. Je kan het letterlijk op je website vermelden, b.v. deze mensen kan ik succesvol helpen en dan noem je de kenmerken zoals: bereid om keuze te maken, er echt iets aan willen doen etc... Vertel ook wanneer het geen goed idee is om met jou te werken, b.v. mensen die de oplossing buiten zichzelf zoeken of alles hetzelfde willen houden etc.... Laat je ideale klantkenmerken ook in je verdere promotie terugkomen. Je mag best een prikkelende blog schrijven, met b.v. als titel: HET recept om doodmoe te blijven. Dan selecteren de juiste klanten zich vanzelf uit en haken de niet-ideale klanten af. Succes!

Reactie plaatsen