Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
09 september 2014 
4 min. leestijd

Laatst op een netwerkavond hoorde ik een gesprek tussen Rosanne (coach) en Hermine (therapeut). Ze vroegen zich hardop af: “Waarom vinden wij coaches en therapeuten het zo moeilijk om klanten te werven? We zijn empatisch, we kunnen goed communiceren. Die kwaliteiten heb je toch ook nodig bij acquisitie en marketing? Waarom lukt het dan niet om klanten te krijgen?”

Ze keken me aan en zeiden: “Kun jij dat eens uitleggen?” Ik zei “Ja, dat kan ik.” Ik pakte 2 hoeden uit mijn tas. Een rode en een blauwe.

Ik zette de blauwe hoed op en zei:

BlauweHoed

“Zodra iemand klant van je is, ga je aan de slag met zijn of haar probleem op te lossen. Je hebt als therapeut of coach geleerd ‘achter’ de symptomen te kijken. Zegt een klant van jou bijvoorbeeld: “Ik heb ieder weekeinde knallende hoofdpijn”, dan vraag je door. Je gaat op zoek naar de oorzaak en reikt dan de oplossing aan (of laat de klant zelf de oplossing vinden). Je gebruikt daarbij allerlei therapeutische of coachingmethodes en -technieken en natuurlijk is je empathie daar onmisbaar bij.

Op je website beschrijf je de diagnose, de oorzaken van allerlei problemen en welke methodes je gebruikt. De therapeut uit dit voorbeeld zegt dan bijvoorbeeld: Mijn methode XYZ is voor iedereen en voor alle klachten in te zetten. Niet lekker in je vel zitten, ziekte en spanningen komen allemaal voort uit innerlijke disbalans en belemmerende overtuigingen. Ik help je weer contact te maken met je diepe weten, waardoor je de juiste keuzes maakt en je weer helemaal in balans komt. Je schrijft je website met je coach-/therapeuthoed op.

Ik zette de rode hoed op en zei:

RodeHoed

 “Om klanten te krijgen zijn echter hele andere dingen nodig. Mensen willen pas voor jouw dienst betalen als je ze van een urgent probleem afhelpt. Een probleem waar ze ’s nachts wakker van liggen, een probleem waar ze echt last van hebben. Het maakt ze op dat moment niet uit hoe je dat probleem oplost of wat de oorzaak van hun probleem is. Ze willen van het probleem af.

Mensen willen op jouw website lezen of jij hun urgente probleem op kan lossen, ze willen voelen dat je hun situatie begrijpt. Ze zijn gemotiveerd om voor je dienst te betalen als ze inzien hoe groot de negatieve gevolgen van hun probleem zijn. Je zet je empathie hier ook in, maar dan om je potentiële klanten te motiveren iets aan hun situatie te doen.

Dus in het voorbeeld van de klant met de hoofdpijn: beschrijf op je website dat je mensen (wees heel specifiek wie dat zijn!) helpt met migraine en hoofdpijn. Laat merken dat je weet dat ze iedere weekeinde ziek in bed liggen, dat ze geen sociaal leven meer hebben, dat ze steeds slechter gaan functioneren en hun baan verliezen. Je schrijft je website met je marketinghoed op!

Ik zette de hoeden afwisselend op en af en zei:

Hoeden

 “Empathie en goed communiceren zijn onmisbaar bij therapie en coaching. Net zo onmisbaar is dat bij marketing. Als je echter de verkeerde hoed op hebt bij je marketing, ga je als coach of therapeut gigantisch de mist in en krijg je geen enkele klant. Zet daarom bewust je coach-/therapeuthoed af en je marketinghoed op als je met je marketing bezig bent.

Rosanne en Hermine moesten lachen om mijn verhaal. Het was ze nu helemaal duidelijk! Ze pakten de hoeden, zetten ze op en af, gooiden ze naar elkaar toe en trokken gekke bekken. Het werd nog een gezellige avond!

Je reactie is hieronder van harte welkom.

 

Wil jij een website waarmee je klanten krijgt? Wil je leren hoe ook jij de rode hoed op zet en meer klanten krijgt? Doe dan mee aan de Hart en Ziel Marketing Academie. Speciaal voor intuitieve coaches en therapeuten. Intuïtief klanten werven is leuk!

Lees hier meer over de Hart en Ziel Marketing Academie

 

 

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf’ aan.
Over de schrijver
Judith Maesen
Door

Judith Maesen

op 10 Sep 2014

Volgens mij ben ik geboren met mijn coach hoed. Ik heb zooo de neiging om mezelf en anderen continue te coachen. Marketing vind ik wel leuk maar volgens mij zet ik de marketinghoed over de coachhoed op. De coachhoed afzetten betekend dat ik de klant en zijn probleem moet accepteren, observeren en er op dat moment niets aan doen. De emoties beginnen nu al door me heen te razen. Iemand zien & horen lijden en dat er dan laten zijn. Dan voel ik hun pijn. Dat is ook mijn moeite met intakegesprekken en met mensen die lijden en er (nog) niets aan willen doen. Wow, dankjewel voor deze uitleg!

Annie
Door

Annie

op 16 Sep 2014

Hi Judith, wat kan helpen is om je te realiseren dat je al heel veel geeft als je iemand bewust maakt van zijn of haar problemen. Dat doet pijn, dat klopt. Maar zonder die pijn gaat niemand veranderen of hulp zoeken. je doet de ander er dus een groot plezier mee! Groeten, Annie

Jan Peeters
Door

Jan Peeters

op 16 Oct 2015

tja, inderdaad beter meeleven dan meelijden (heb mijn blauwe hoed op ;) ) groetjes Jan

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Oct 2015

Ha, ha, meeleven prima in de sessies! In je marketing je rode hoed opzetten!

Carolijn
Door

Carolijn

op 10 Sep 2014

Beste Annie, bedankt voor je interessante artikel over de rode en blauwe hoed. Ik heb enkele maanden geleden mijn nieuwe website gelanceerd en daarbij Google Analytics geïnstalleerd, zodat ik kon zien welke pagina het meest bezocht werd. Wat mij verbaast is dat mijn pagina "Hoe ga ik te werk?' het meest bekeken wordt. Dit komt niet overeen met mijn ideeën die ik van te voren erover had en ook niet met jouw verhaal. Blijkbaar vinden mensen het toch belangrijk hoe ik zaken aanpak. Daarom heb ik besloten daar nog verder op in te gaan zoomen.

Annie
Door

Annie

op 16 Sep 2014

Hallo Carolijn, er kunnen van allerlei redenen zijn waarom jouw pagina 'Hoe ga ik te werk' beter bezocht wordt. Ik vermoed dat het te maken heeft met het woord familieopstelling, daar kan je goed mee gevonden worden op Google. En komen mensen dus op deze pagina terecht.

Carolijn
Door

Carolijn

op 24 Sep 2014

Dank voor je antwoord, Annie!

Annie
Door

Annie

op 25 Sep 2014

Graag gedaan Carolijn!

Leon Manet
Door

Leon Manet

op 11 Sep 2014

Ja Annie, je slaat weer de spijker op zijn kop! Ook ik merk dat therapeuten het vaak moeilijk vinden om de blauwe hoed te verwisselen door de rode (marketing) hoed. Sterker nog- als ik ze help met hun marketing problemen stellen ze mij daarover vragen alsof ik een coach hoed op heb. En dat kan verwarring scheppen: ze verwachten een blauwe hoed antwoord maar krijgen een rode hoed reactie van mij. Jouw uitleg helpt mij om dat verschil goed in de gaten te houden, bedankt!

Annie
Door

Annie

op 16 Sep 2014

Leuk Leon, dat je dezelfde ervaring hebt! Misschien een idee om echt twee hoeden erbij te houden als je met je klanten praat? ;-)

frans
Door

frans

op 14 Sep 2014

Ondernemerschap is de vorm waarin je coachtalent vorm krijgt en niet andersom. Daarvoor zijn drie rollen essentieel (of drie hoedjes om in dit voorbeeld te blijven). Je onderneemt, ziet of creëert kansen voor jezelf (extern gericht). Je managet je bedrijf waardoor noodzakelijke werkprocessen worden gefaciliteerd (intern gericht). Je bent competent in je vak waardoor de dienstverlening een hoog niveau bereikt . Alle drie de rollen zijn even belangrijk en moeten om succesvol te zijn optimaal worden uitgevoerd.

Annie
Door

Annie

op 16 Sep 2014

Hi Frans, klopt dat er nog meer hoedjes op te zetten zijn in het ondernemerschap. Dank je voor de aanvulling!

Marrie
Door

Marrie

op 24 Nov 2014

Ik loop al ruim 35 jaar met een rode hoed en ontmoet 'door omstandigheden' nu mensen meteen blauwe hoed. Mijn conclusie tot dusverre: het is giga moeilijk zelf steeds van hoed te wisselen. Het helpt wel als je rationeel bent, maar dat is hier niet echt het meest wenselijke antwoord. Mijn idee: draag jij (vooral) een blauwe hoed? Zoek dan iemand die zelf (vooral) een rode draagt, maar wel gevoel / affiniteit heeft mij jou als drager van een blauwe hoed.

Annie
Door

Annie

op 27 Nov 2014

Is idd ook een idee om iemand met een rode hoed te zoeken om je te helpen. Toch adviseer ik mensen met de blauwe hoed om regelmatig de rode hoed op te zetten. Klanten zitten overal, je kunt ze overal tegenkomen en dan moet je wel weten wat je moet zeggen (rode hoed dus). Ook moet je iemand die je helpt (met een rode hoed op) kunnen beoordelen. Dan heb je dus ook je rode hoed nodig ;-)! Mijn mening: je bent zelfstandig, dus ondernemer, dus marketing (rode hoed) hoort daarbij.

Sanne
Door

Sanne

op 27 Jul 2015

Dank je wel voor je nuttige artikel Annie! Wat me opviel is dat er veel traffic gaat naar mijn tarievenpagina; dat is volgens mij ook iets wat mensen echt belangrijk vinden om te weten, en wat daarom misschien zelfs die aparte tab op je site verdient.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 28 Jul 2015

Hmm, ben helemaal geen voorstander van tarievenpagina's. Veel beter is het om eerst te vertellen wie je helpt, waarmee je helpt en wat het oplevert. Dan pas je prijs noemen. Prijs is altijd relatief, wat krijg je ervoor. Vraag me af of mensen die alleen maar naar jouw tarieven kijken wel de goede klanten voor je zijn....

Aafke
Door

Aafke

op 27 Sep 2015

Mooi, helder en duidelijk stuk. Leuk weergegeven met de hoeden. Nu nog zo gaan doen....

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 30 Sep 2015

Ha, ha, dat is altijd het lastigste, het doen! Maar je bent al stappen aan het zetten, dus gewoon doorgaan!

Jitske
Door

Jitske

op 15 Oct 2016

Wat een goed stuk!!! Ik heb deze site net ontdekt en ik ben helemaal enthousiast want alles wat ik interessant vind komt hier samen! Ik ben me nu aan het verdiepen in online marketing en vind dit een waanzinnig fascinerend onderwerp. Ik ben ook hoogsensitief en ik vind empathie ook erg belangrijk. Dit kan best in combinatie met een commerciële insteek maar integriteit vind ik ontzettend belangrijk (bijvoorbeeld niet mensen iets aansmeren die het eigenlijk niet kunnen betalen, dat soort dingen). Ik ga ook zoeken naar een manier om mijn wens om mensen te helpen en ook mijn behoefte om ook mijn eigen zakelijke behoeften (de huur moet betaald worden en ik heb ook een waarde) te bevredigen met elkaar op een lijn te brengen.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 17 Oct 2016

Leuk dat je zo enthousiast bent Jitske! Deze blog heeft al heel veel tongen losgemaakt, niet alleen op mijn website maar ook op sociale media. Mensen helpen + de huur betalen kan heel goed samengaan, lees rustig verder op mijn website, daar vind je vele tips. Liefs van Annie

Reactie plaatsen