Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
18 december 2012 
3 min. leestijd

Er zijn heel veel redenen waarom therapeuten en coaches niet genoeg klanten hebben. Dat is een terugkomend onderwerp van mijn artikelen. Zo schreef ik bijvoorbeeld over het vinden van je ideale klant, hoe je je website en nieuwsbrief kan schrijven en over het inzetten van intuïtie en gevoel in je marketing.

Deze keer iets heel anders: hoe belangrijk jouw eigenheid is voor je bedrijf en voor je klanten – zowel bestaande als nieuwe. Je bedrijf, dat ben je immers zelf! Als jij goed in je vel zit, loopt het met je bedrijf ook goed.

Als je helemaal jezelf bent, geeft dat een krachtige uitstraling, dus ook naar je potentiële klanten. Als jij volledig jezelf bent – zonder voorbehoud – komen al je talenten tot bloei. Je presenteert jezelf onbekommerd aan de buitenwereld. Je weet wat jou bijzonder maakt, je waardeert jezelf om wie je bent en om wat je kunt.

In de praktijk durven veel therapeuten en coaches zichzelf niet (helemaal) te zijn. Ze houden zichzelf klein, bagatelliseren hun talenten, treden niet op de voorgrond of gebruiken bepaalde talenten alleen in privésituaties. Sommige durven zelfs niet eens over hun talenten te praten, zo sterk is het gevoel dat het allemaal niets voorstelt.

Herken jij dit?

Waarom doe je dat dan toch? Je houdt je klanten immers toch ook steeds voor dat ze zichzelf mogen zijn?

Net zoals je klanten ben jij ook bang voor afwijzing. Vaak vermijden mensen het om hun eigenheid te laten zien, omdat dat te veel verbonden is met de pijn van afkeuring.

Zeker als je intuïtief bent ingesteld, heb je veel met afwijzing te maken gehad. In onze westerse maatschappij worden prestatie, denken, geld en status nog steeds als hoogste goed beschouwt. Ben je daarentegen gevoelig, snel emotioneel, weet je iets zonder dat je het kan bewijzen, dan word je al gauw raar gevonden.

Niemand wil raar gevonden en buitengesloten worden. Dus ben je deze ‘ongewenste’ eigenschappen gaan verbergen.

Je past je aan om er bij te horen, om liefde en aandacht te krijgen.

In je bedrijf is het echter essentieel dat je wél helemaal jezelf bent. Als jij weet wat jou uniek maakt en dat ook durft in te zetten in je werk en je marketing, ben je enorm aantrekkelijk voor jouw potentiële klanten. Sterker nog, dát is waar ze op afkomen, dát is waarom ze met jou in zee gaan!

Hoe kom je uit dit dilemma?

  • Realiseer je dat jij in jouw bedrijf je eigen keuzes maakt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je mag werken met mensen waar jij je goed bij voelt, mensen die jou waarderen en accepteren zoals je bent.
  • Richt je daarom op klanten waarbij je je op je gemak voelt. Dat kunnen hele andere klanten zijn als waar je nu mee werkt! Als je voor mensen werkt die bij je passen, zullen ze je juist om je eigenheid waarderen.
  • Zet al je talenten in die je het liefste gebruikt. Dus ook die talenten waar je het eigenlijk niet over wilt hebben. Dat kun je gerust doen, want jouw klanten komen juist daar op af, dat is wat jou uniek maakt. Soms ga je dus hele andere dingen doen of op een andere manier werken dan je gewend was.
  • Heb vrede met het feit dat er altijd mensen zullen zijn die je afwijzen. Niemand op de hele wereld wordt door iedereen aardig gevonden, jij dus ook niet. En bedenk: mensen die je afwijzen om wie je bent, zijn nooit je klanten of vrienden.
  • Benoem in je marketing de klanten waar je je op richt, vertel over je unieke talenten of je onderscheidende aanpak. Ook al sta je te bibberen op je benen, laat jezelf zien zoals je bent. Je klanten zullen je erom bewonderen!

Durf je eigenheid te laten zien en wees zo een voorbeeld voor jouw klanten die nog niet zo ver zijn. Doordat jij de stap gemaakt hebt, geef je jouw klanten de toestemming ook zichzelf te zijn. Een mooier geschenk kan je ze niet geven!

Wat vind jij eng om te laten zien, maar is je wel heel erg eigen? Durf het naar buiten te brengen en schrijf het op mijn blog. Je krijgt altijd een positief antwoord van me!

Wil jij ontdekken hoe je EN jezelf blijft EN genoeg klanten krijgt? Doe dan mee aan de Intuïtieve Marketing Academie. Ontdek intuïtief wie de klanten zijn die echt bij jou passen, wat jou uniek maakt en hoe je dat op een vriendelijke manier naar buiten brengt.  Intuïtief klanten werven is leuk!

Lees hier meer over de Intuïtieve Marketing Academie

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf’ aan.

Over de schrijver
Mo
Door

Mo

op 18 Dec 2012

Zeker herkenbaar, alleen al als ik het lees vind ik het zo spannend! Tegelijk wat eng als leuk spannend. Er zijn een paar inhoudelijke zaken die ik eng vind, ik denk dat ze neerkomen op het idee dat ik een bescheiden maar wel duidelijke en licht sturende rol moet innemen tijdens de consulten/massages die ik geef. Brrr..En verder is me wel ingegeven dat ik ergens wat 'paranormale' gaven heb. Tijdens de massages uit dat zich in bv bepaalde kleuren die ik zie, of woorden of andere levensvragen die 'uit de cliënt komen'. Ik weet nog niet of en hoe ik dit moet integreren.

Annie
Door

Annie

op 21 Dec 2012

Hi, Mo. Ja het is inderdaad spannend om jezelf te zijn en jezelf te laten zien. Hoe je het kan aanpakken: Neem iedere keer een klein stapje dat je eng vindt, kijk daarna hoe het je bevallen is en doe dan nog klein eng stapje. Na een tijdje zul je merken dat je een hele grote enge stap hebt genomen! Zo kan je ook experimenteren met je 'paranormale' gaven, breng het langzaam in je consulten in, check met de klant of het klopt en ga er langzamerhand meer op vertrouwen. Veel moed en plezier toegewenst met je stappen.Warme groeten, Annie

Ellen de Dreu
Door

Ellen de Dreu

op 19 Dec 2012

Hoi Annie, Wat jij eigenheid noemt, noem ik 'kwetsbaarheid'. Ik ben workshoptrainer en als ik voor de groep sta, probeer ik inderdaad zoveel mogelijk mezelf te zijn. Ik probeer niets 'op' te houden en ik laat alle stemmen in mijn hoofd die zeggen dat het perfect moet zijn los. Pas dan kun je ontspannen presenteren. Als ik ondernemers leer hoe zij voor hun groepen klanten staan, dan coach ik ze hierop: om deze stemmen in je hoofd die zeggen dat je anders moet zijn dan je bent los te laten. Hier zit je groei als trainer, en de verbinding met de mensen in je groep. Zoals jij het beschrijft, kun je 'eigenheid' ook laten zien op je website, in je blogs en in je contacten met klanten. Het vraagt moed, maar zij zullen je erom waarderen. Mooi artikel Annie! groetjes, Ellen de Dreu

Annie
Door

Annie

op 21 Dec 2012

Hallo Ellen, dank voor de complimenten Ellen. Ja, zo werkt het voor mij ook, als ik de stemmen van - hoe hoort het - , - wat denken ze wel niet van me - los laat, gaat het allemaal vanzelf. Hoewel dat aanvankelijk eng aanvoelt. Goed en inspirerend om te horen dat jij dat precies hetzelfde in je workshops doet!Hartelijke groeten, Annie

Marieke
Door

Marieke

op 20 Dec 2012

Hoi Annie, Ik krijg kippenvel van je blog en het ontroert mij. Het kan zo eng zijn om helemaal jezelf te zijn. Want, we hebben toch ook geleerd dat je je wel aan moet passen etc. Langzamerhand merk ik steeds meer hoe ik mijzelf ben en wat ik dan doe, zeg, uitstraal. Ik merk dat ik mij er veel sterker bij voel. En ik ga regelmatig de valkuil in. Mensen zitten hier vast niet op te wachten, ik kan het maken om, dit is niet professioneel, etc. Je tekst geeft mij weer een mooie duw de goeie richting op, Bedankt:-) Marieke

Annie
Door

Annie

op 21 Dec 2012

Hallo Marieke,Fijn dat het artikel je zo inspireert! De valkuilen horen erbij, bedank ze voor hun lessen. Ze maken je bewust waar je nog iets te leren hebt. Je zult merken dat je ze steeds eerder in de gaten hebt en dan klim je er weer vrolijk uit. Ga vooral door met jezelf te zijn, want dan inspireer je anderen weer en kun je ze beter helpen! Ik weet dat je heel veel moois te bieden hebt.Liefs, Annie

Ellen Omvlee
Door

Ellen Omvlee

op 10 Apr 2013

Hoi Annie,Mooi onderwerp. Hierin heb ik de afgelopen tijd grote stappen gemaakt en dat voelt zo heerlijk! Het laten zien van jezelf is het tonen van je kwetsbaarheid als kracht. Mooie paradox vind ik dat. Hoe meer ik laat zien van mijzelf hoe sterker ik me voel. En ik merk dat dat ook hetgeen is dat anderen aanspreekt.Hartelijke groet, Ellen

Annie
Door

Annie

op 10 Apr 2013

Hi Ellen,Ja, die paradox herken ik! Mijn ervaring is dat sommige angsten alleen maar in mijn hoofd bestaan en geen realiteit zijn. Dus door naar buiten te treden en het ermaar op te wagen, verbleken die angsten.Mooi hoe je jouw proces hierin beschrijft en dat je daardoor anderen juist aanspreekt.Hartelijke groeten, Annie

Martha
Door

Martha

op 08 Oct 2013

Herkenbaar, Ik ben soms nog bang als ik mezelf trauma-therapeut noem. Het wordt altijd geassocieerd met heftig. Dat is het soms ook, maar er zit ook een heel mooie kant aan, als mensen een paar stappen verder zijn, zie ik ze weer in hun kracht komen. Het lijkt soms wel of er bij mij ook nogal wat uitgezuiverd mag worden, sinds ik mezelf zo presenteer. Daardoor heb ik een behoorlijk heftige tijd achter de rug. Gelukkig zie ik nu de zon ook weer. Dus het hardop zeggen, voelt heel kwetsbaar. Maar oefening baart kunst.

Annie
Door

Annie

op 10 Oct 2013

Hallo Martha, Trauma's zijn idd heftig en sommige mensen staan daar niet voor open. Ik vind dat je heel mooi werk doet, je geeft de ander echt zijn of haar leven terug! Mag je juist trots op zijn! Gewoon doorgaan met naar buiten brengen wat je te bieden hebt, went idd.Warme groeten, Annie

Marjan
Door

Marjan

op 27 Jun 2015

Een collega waar ik mee samenwerk in een vrijwilligersorganisatie, hield me pasgeleden een mooie spiegel voor. Ik werk als coach en communicatietrainer, en gebruik daarbij het liefst mijn paarden als spiegel-acteurs voor de mensen. Maar klanten willen dat niet altijd - "wat moet ik met een paard?!" wordt me gevraagd. Toen mijn collega me echter ontmoette op de manege waar ik mijn paarden heb, was ze verbaasd over de andere uitstraling die ze van me zag. "Dus dit is jouw natuurlijke habitat! Wow, dat ziet er goed uit." Het klopt, in het buitengebied, met de paarden of in hun omgeving, daar voel ik me ongedwongen en ben ik meteen mezelf. Ik werk dus heel graag in die omgeving! Dat blijf ik dus maar doen, als ik je blog lees Annie.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 30 Jun 2015

Precies! Klanten die niet met paarden willen werken zijn niet je favoriete klanten, want je kunt daar jezelf niet bij zijn. Bij mij werkt het ook zo. Ik kan wel 100% mentaal coachen en dat zou bij bepaalde mensen ook de goede aanpak zijn. Maar ik doe het niet, omdat ik veel beter werk als ik intuitief werk. Mensen die een puur mentale aanpak willen, verwijs ik door.

Petra
Door

Petra

op 07 Jan 2016

Hoi Annie, Wat kan ik genieten van deze blogs en jouw wijsheid in workshops enz. Deze blog komt voor mij precies op het juiste moment. Ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen spirituele coachingspraktijk en kom steeds meer uit voor mijn kunnen. Ik ben ook medium, dat stuk laat ik onderbelicht, precies om wat jij schrijft. Het wordt tijd dat nog meer los te laten, met kleine stapjes komt ik steeds meer op mijn zielenpad. Dank voor je inspiratie. Liefs Petra

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Dag Petra, dank je wel! Fijn dat je zoveel aan mijn blogs en workshops hebt! Ik hoor vaker dat mediums het lastig vinden met dat stuk naar buiten te treden, bang voor negatieve reacties (die er zeker zullen zijn, dat is realiteit). Het goede nieuws is dat er steeds meer mensen open staan voor mediamieke consulten en je hen juist een enorm plezier doet jezelf te laten zien. Ondernemen is een spiritueel proces, echt gaan staan voor wat jij de wereld te bieden hebt. Kan soms nodig zijn afscheid te nemen (of afstand) van mensen, hoort er allemaal bij! Er komen gelukkig weer genoeg andere mensen voor terug die jou waarderen!

Joke Houwers
Door

Joke Houwers

op 07 Jan 2016

Hallo Annie, Dank je wel Annie voor je herkenbare blog! Van mezelf ben ik een spontaan en open persoonlijkheid en heel erg begaan met mensen die ik graag een op een begeleid. Al ben ik al jaren bezig een goedlopende praktijk op te zetten , lukt het me niet voldoende potentiele cliënten te krijgen. Als ik de mensen in mijn praktijk ontvang voel ik me zelfverzekerd, maar voor groepen of andere PR acties krijg ik de bibbers in de benen en kan ik de juiste woorden niet meer vinden. Nu denk ik erover om met mijn man samen te gaan werken, dit doen we ook al wel, maar om dit verder uit te breiden, dit voelt voor mij als een nieuw begin en als ,....twee hebben meer in huis als een. Ook al is het aandeel (financieel gezien) van mijn man veel groter dan van mij, toch denk ik dat we elkaar kunnen versterken en hier voel ik me zekerder bij en kan ik de dingen die mij energie kosten meer verdelen. Maar in dit plan ziet de boekhouder weinig voordelen en daar ga ik dan weer,.......onzeker op reageren, voel me minderwaardig en durf dan juist mijn talenten niet te tonen. lieve groet, Joke

elisabeth
Door

elisabeth

op 07 Jan 2016

Hallo Annie, Allereerst een hartvol 2016 toegewenst, dank voor je artikel ,komt voor mij op het juiste moment, ik kan wel even een boost gebruiken om datgene neer te zetten wat ik met hard en ziel wil neerzetten, namelijk mijn manier van werken met energie vanuit de traditonele wijsheid van de Andes. Ik weet dat ik hier heel veel in te bieden heb ,omdat dit voelt als thuis ,dit is wie ik ben. Ik krijg er zelf ook veel energie van en voel dat dit het pad is wat mijn ziel aangeeft.En toch is het zo moeilijk om daar mee volledig naar buiten te komen, daar zonder schroom en angst voor te gaan staan, . Hartelijke groet, Elisabeth

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Hi Elisabeth,Jij ook een liefdevol 2016 toegewenst! Ja, het voelt heel kwetsbaar aan als je naar buiten treedt met datgene waar je hart van vol is. Toch is het de enige manier om de juiste mensen naar je toe te trekken, jij moet echt de eerste stap zetten! Ik kan uit ervaring zeggen dat het loont! (wel natuurlijk marketing kennis en vaardigheden opdoen, lees deze blog eens https://hartenzielmarketing.nl/5-redenen-waarom-je-website-geen-klanten-oplevert/).

Sjaak
Door

Sjaak

op 08 Jan 2016

Lieve Joke, leer luisteren naar de juiste mensen. Jij bent een gevoelsmens. Je boekhouder in een getallenmens. Hij kan je adviezen geven voor wat betreft de financiële kant van een bedrijf maar heeft er geen notie van wat jouw mogelijkheden zijn. Je kunt een bedrijf niet alleen voeren op getallen. Een bedrijf voeren is zaaien en oogsten. Zaaien van kwaliteitszaad. Deze komen uit jouw sterke kanten, jouw kwaliteiten, die je alleen maar via je gevoel kunt ontdekken. En daar ben je juist zo goed in. Daarna mag je je zaaigoed verzorgen met water, zonlicht en meststoffen, zodat ze zich kunnen ontwikkelen. En dat zijn voor jou zeker geen getallen en ingewikkeld cijferwerk. Dat is de tijd, waarin je boekhouder zegt dat het niet lonend is, niet levensvatbaar. Omdat het de kiemen onder de grond niet kan zien, die jij wel kunt waarnemen. En als je dan onverstoorbaar doorgaat en blijft luisteren naar jezelf komt ook voor jou een goede oogst. Ik wens je veel succes in je prachtige avontuur, samen met je man, op jouw eigen wijze

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Mooi verwoord Sjaak! Het hangt eerlijk gezegd ook van je boekhouder af, de ene kan meer met je meevoelen als de ander. Dus als het echt niet klikt, kun je altijd nog van boekhouder wisselen en er een zoeken die je praktijk beter aanvoelt.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Hallo Joke, goed dat je naar een vorm zoekt waar je je energie positief kan benutten. Wat is precies het bezwaar van je boekhouder? Je hoeft zijn of haar advies niet op te volgen, jij en je man zijn de baas! Maar wel goed om door te vragen aan je boekhouder, je kan er altijd je voordeel mee doen. Wel belangrijk dat jij en je man op 1 lijn zitten m.b.t. de mensen die jullie helpen en de problemen die jullie oplossen. Ook dan is het belangrijk te specialiseren. Kijk eens bij deze blog die ik daarover geschreven heb: https://hartenzielmarketing.nl/5-redenen-waarom-je-website-geen-klanten-oplevert/. Succes!

Lucie
Door

Lucie

op 07 Jan 2016

Dank je wel Annie voor deze mooie tekst. "Toevallig" hebben we het met mijn intervisiegroep over dit onderwerp eigenheid gehad. Dat dit stuk zo belangrijk is in je dat wat je doet. Ik zelf ben nog zoekende naar wat is dan mijn eigenheid in mijn net verse praktijk voor Voetreflextherapie. Ik heb al wel de keuze gemaakt om me te verdiepen in een aantal klachten zodat ik een bepaalde doelgroep kan bereiken, en daarin mijn eigenheid kan laten zien. Met eigenheid kom je het dichtst bij je hart, en als je vanuit je hart kan werken geef je iets moois, zowel aan je client als aan jezelf. Warme groet Lucie

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Hallo Lucie, niets is toeval! Mooi dat dit onderwerp in jouw intervisie groepje aan bod kwam. Je eigenheid ontdekken en verwoorden kan idd nog een heel proces zijn. Vaak ligt het dichterbij dan je denkt. Deze blog kan je erbij helpen: https://hartenzielmarketing.nl/van-jou-is-er-maar-een/. Succes!

Cisca
Door

Cisca

op 07 Jan 2016

Soms mezelf niet durven zijn, bang zijn voor afwijzing, mijn talenten verbergen, alles wat je zegt is voor mij een schot in de roos vandaag. Dankjewel Annie. Ik ben echt geraakt door je woorden en de juistheid van de schok daarvan, heeft mijn kantelmoment (zal ik wel/ zal ik niet) een zet in de goede richting gegeven. Dat voelt meteen beter: ik heb me uitgesproken, mijn emotie gedeeld, nieuwe stappen geintegreerd in mijn plan voor dit jaar ... :))

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Joehoe! Complimenten Cisca! Ben blij dat ik je dat zetje gegeven heb. Ga zo door!

Piet
Door

Piet

op 08 Jan 2016

Leuk maar wel een dingetje als person met Asperger. Iederéen vind me no gal raar, maar het went en daarna zijn ze juist heel blij, want Ik Ben zéer duidelijk.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Hi Piet, voor sommige mensen kan de directheid en duidelijkheid van iemand met Asperger te confronterend zijn. Maar gelukkig zijn er ook mensen die dat juist waarderen. Dus zoek vooral meer van dat soort mensen op, dan kom je beter tot je recht.

Esther
Door

Esther

op 08 Jan 2016

ik merk dat ik soms nog me ga aanpassen omdat ik dan hoor dat mensen iets verwachtten wat ik niet van plan was te doen.. En grenzen bewaken qua tijd.. ik loop altijd uit.. Vind het moeilijk om daarin zakelijk te zijn.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 11 Jan 2016

Esther, je hebt ten alle tijde het recht om nee te zeggen, ook als de ander dat niet wil horen. Wellicht ben je bang om ruzie te krijgen als je nee zegt? Wat kan helpen is om op te schrijven welke reacties je verwacht als je nee zegt. Leg die notities dan een dag weg. Verzin de volgende dag voor iedere verwachte reactie een weerwoord. Dan sta je op het moment zelf niet met een mond vol tanden. Helpt ook om dit eens in een rollenspel te oefenen met iemand die je vertrouwt.

Cisca
Door

Cisca

op 26 Jan 2017

Hoi Annie, mijn talent waar ik blij van word en wat ik verborgen houd, is dat ik heel veel positieve energie via mijn handen kan laten stromen. De enkele keer dat ik het inzet zijn mensen echt goed geholpen ermee. Pijnen verdwijnen. Ik durf het bijna niet te schijven aan je omdat het hier zichtbaar zal zijn en dat vind ik best wel eng.... Ik durf mijn talent niet te gebruiken en zeker niet hardop te benoemen uit angst "aangeklaagd" te worden, voor gek te worden verklaard, etc. Ik ben trainer en leer mensen hun eigen energiepeil te beïnvloeden door oefeningen, aandacht en informatie.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 17 Feb 2017

Hi Cisca, heel moedig dat je toch de stap hebt gezet dit hier openbaar te maken. Ik kan je vertellen dat je met jouw talent heel veel mensen zou kunnen helpen, het is alleen de kunst om de juiste mensen aan te trekken, mensen die deze gave waarderen. De eerste stap is om naar buiten te komen met dit talent. Begin eens met het delen hiervan met vertrouwde mensen. Zoek eens op Facebook naar besloten groepen van masseurs, healers, spirituele mensen (er zijn er ontzettend veel van!). Allemaal plekken waar je met open armen zult worden ontvangen (en niemand die je voor gek verklaard ;-))

Reactie plaatsen