Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
13 augustus 2013 
3 min. leestijd

In de blog Huh, meer klanten door niets te doen schreef ik dat het soms beter is om niets te doen, dan om actie te ondernemen als je te weinig klanten hebt. Waarom?

Omdat domweg maar doorgaan met de verkeerde dingen niet slim is. Het levert je geen klanten op en je wordt er alleen maar moe en gefrustreerd van.

Reflecteren, stilstaan bij waar je het allemaal voor doet of helemaal afstand nemen van je bedrijf heeft vaak veel meer effect dan als een kip zonder kop doorrennen (excusez le mot!).

Maar wat als je juist moeite hebt met in actie komen? Of steeds aan nieuwe dingen begint, maar niets afmaakt? Ieder mens is uniek en stagneert op andere punten in zijn of haar acquisitie. Het kan ook nog van een specifieke situatie afhangen of, en hoe je blokkeert.

Zet je intuïtie in om te voelen wat NU de beste stap is om meer klanten te krijgen. Meestal schieten mensen in hun hoofd als het niet loopt met hun acquisitie. Je intuïtie is echter een veel betere raadgever als je stagneert, omdat de oorzaak van je blokkade vaak op emotioneel niveau ligt.

Neem de natuur als voorbeeld om de stagnatie in klanten op te lossen. Je kunt zoals in het vorige artikel Huh, meer klanten door niets te doen beschreven, veel leren van de seizoensenergieën. Hieronder een oefening waarin je met de seizoensenergieën nieuwe klanten werft:

 • Zoek intuïtief een plek in je huis die je associeert met de zomer. Zomer is in de natuur: in volle bloei zijn, veel energie hebben, actief zijn, naar buiten treden. Je hoeft hier niet over na te denken, ga gewoon op je gevoel af. Alles wat je kiest is goed. Ga ook echt op die plek staan, voel de energie.
 • Zoek ook een plek voor de lente. Welke plek associeer je met op gang komen, nieuwe ideeën krijgen, iets nieuws beginnen, eerste stappen zetten? Voel ter plekke de lente-energie.
 • Daarna een plek voor de herfst. Waar in je huis voel je dat er herfstenergie is? Vertragen, reflecteren, voelen, opruimen? Ervaar de energie aan den lijve op die plek.
 • En als laatste een plek voor de winter. Zoek een plek in je huis, die je associeert met rust, afstand, in de spaarstand staan, stilstaan. Voel ook hier op de plek zelf wat de energie met je doet.
 • Ga daarna op een neutrale plek staan.
 • Ga met je aandacht naar je acquisitie en waar het blokkeert met klanten werven. 
 • Loop met die energie intuïtief (je hoeft er niet over na te denken) naar de plek met seizoensenergie waarvan jij voelt dat die bij die blokkade hoort.
 • Blijf zolang dat nodig is met die blokkerende energie op de gevonden seizoensenergieplek staan. Sta stil en voel. Noteer alles wat er bij je opkomt, hoe vreemd of onlogisch het ook mag lijken. Leg je notities op de plek neer.
 • Daarna loop je vanuit de plek met de blokkerende energie naar de plek met seizoensenergie, waarvan je voelt dat die energie je helpt om meer klanten te gaan krijgen. Doe dat ook intuïtief, je hoeft het niet te beredeneren of te verantwoorden. Vertrouw op je gevoel!
 • Ook op deze plek sta je stil en voel je. Noteer ook hier wat er in je opkomt, hoe eigenaardig het ook mag klinken.
 • Beantwoord vervolgens de vragen:
  – wat heb ik nodig om deze seizoensenergie toe te laten?
  – wie kan me helpen deze seizoensenergie toe te laten?
  – wat is de eerste concrete actie om deze energie toe te laten?
  Noteer het antwoord op deze vragen.
 • Zoek intuïtief een voorwerp dat symbool staat voor die eerste concrete actie. Leg dat symbool op een plek neer waar je regelmatig langs komt. Leg er ook de geschreven tekst bij van die concrete actie. Op deze manier blijft de actie in je herinnering.

Zo heb je intuïtief bepaalt wat NU de beste stap is om nieuwe klanten te krijgen. Heel anders dan erover nadenken hé? Laat de natuur je helpen, ook in je acquisitie. Luister naar wat de seizoenen je vertellen om jouw blokkades op te lossen. Vertrouw op je intuïtie en neem die eerste stap. Veel succes!

Welke plek bij jou thuis associeer je met de zomer? En welke met de lente, herfst en winter? Laat het me weten hier op mijn blog, je krijgt altijd antwoord!

 

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf‘ aan.
Over de schrijver
Veronique en Kris
Door

Veronique en Kris

op 12 May 2015

Wat een geweldige breed bruikbare oefening ! Deze ga ik zeker uitproberen ook met cliënten die vastzitten in hun proces en voor wie net die eerstvolgende stap maar niet gezet lijkt te kunnen worden. Heel veel dank voor het delen ervan. De eerstvolgende intervisie met collegae zet ik ze sowieso op de agenda ! :)

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 13 May 2015

Dank je Veronique! Het is idd een hele krachtige oefening en altijd bij de hand!

Carla
Door

Carla

op 14 May 2015

hoi Annie, Mooi om op deze manier de seizoenen te gebruiken, ik geloof dat ik meestal in de lente energie zit en het minst in de herfst. Niet zo handig als ik dit zo lees en voor mij is het zeker heel herkenbaar. Vanuit de TCM werk ik zelf met de seizoenen in mijn behandelingen en Do-in yoga lessen. Hierin komt ook de nazomer als seizoen voor en dat is het seizoen van oogsten. Ook mooi nietwaar? Nu ga ik dit seizoenen model ook eens over mijn bedrijfsvoering leggen en kijken waar het beter kan... bedankt! Fijne dag, groeten van Carla

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 15 May 2015

Dank je wel Carla, leuk dat je er gelijk al zoveel in herkent. Ja, ik ken de Chinese leer, die werkt met meer seizoenen. Oogsten zit inderdaad op einde zomer, begin herfst. Dus dat sluit dan weer aan bij klanten krijgen en inkomsten verwerven, dat is oogsten ;-)!

Celien
Door

Celien

op 04 Aug 2015

Wow, wat een mooie oefening. Ik wordt er helemaal blij van. Er bekruipt mij een gevoel van "Yes, dit is wat ik nodig heb en voor mij werkt". super dank hiervoor.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 05 Aug 2015

Fijn Celien, ben heel benieuwd hoe dit voor je uitpakt.

Femke
Door

Femke

op 20 Aug 2015

Heel erg bedankt voor alle blogs die je met ons deelt! Hierdoor leer je op een andere manier naar je bedrijf EN jezelf te kijken, precies wat ik nodig had op dit moment. Hier kan ik weer verder mee gaan, bedankt!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 23 Aug 2015

Goed om te horen Femke, veel succes met je vervolgstappen....

Coby de Jong
Door

Coby de Jong

op 05 Jun 2016

Als ik aan zomer denk, denk ik aan mijn tuin, waar het heel warm en zonnig is, en alles bloeit. Als ik aan herfst denk, denk ik aan de huiskamer, aan de bank waar je kan uitrusten, en loslaten, en mijmeren. Als ik aan de lente denk , denk ik aan mijn praktijk kamer , dat ik voor mijn kast sta met geboorte kaartjes, edelstenen, en schilderijtjes, waar ik altijd nieuwe ideeën krijg, als ik aan de winter denk, denk ik aan mijn slaapkamer, daar denk ik niet aan mijn werk, daar kom ik tot rust, Ik denk dat ik met mijn werk energie veel in de lente en in de zomer ben, en als er weinig activiteiten zijn, dan blijf ik te lang in de lente hangen, het is mooi om er zo naar te kijken.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 06 Jun 2016

Mooi Coby! Durf ook te genieten van je werk, dus te oogsten (herfst)...

Mariette Verlaan
Door

Mariette Verlaan

op 12 Oct 2016

Wat een mooie oefening. "Dat zouden meer mensen moeten doen." De kracht van de natuur en de bron die je zelf bent ervaren. Fijn! Past helemaal bij mijn missie om meer harmonie vanuit de seizoenen te ervaren en dan vooral buiten in de tuin. Elke dag genieten!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 13 Oct 2016

Dank je Mariette!

Reactie plaatsen