Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn de woorden van een zoekopdracht op het internet. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een coach in de regio Utrecht, kan je zoeken op ‘coach Utrecht’ en zijn ‘coach’ en ‘Utrecht’ je zoekwoorden. Als je zelf een website hebt, zijn deze zoekwoorden belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, aangezien het de woorden zijn waarop een webpagina gevonden wordt. Het is belangrijk om de zoekwoorden (of ‘keywords’) vaak te laten terug komen in de tekst, zodat de webpagina er door gevonden wordt. Iemand uit Zaandam die op zoek is naar een hovenier, zal hoogstwaarschijnlijk zoeken op de zoekwoorden ‘hovenier Zaandam’: het is dus belangrijk dat deze woorden te vinden zijn op de websites van hoveniers in Zaandam.

Short-tail en long-tail


Er zijn twee soorten zoekwoorden: short-tail en long-tail. Short-tail  bestaan uit één of twee woorden. Deze leveren enorm veel resultaten op, maar dit betekent ook dat veel van de resultaten niet meteen relevant zijn. Iemand die op ‘koffie’ zoekt, zal wellicht sites aantreffen waarop koffiebonen verkocht worden, geschiedenispagina’s over de herkomst van koffie, of adresjes voor leuke koffiebars in Nederland.

'Long-tail' bestaan uit langere combinaties, en zijn dus ook veel specifieker. In plaats van ‘koffie’ zal er wellicht gezocht worden op ‘koffie machine bestellen’. Dit leidt tot minder resultaten, maar wel relevantere resultaten. Het kan dus een strategie zijn voor je website om in te zetten op long-tail: ondanks dat hier minder vaak mee gezocht wordt, zullen de mensen die hier op zoeken wél vaak direct tot je doelgroep behoren. Als je als therapeut een praktijk hebt in Enkhuizen, is gevonden worden op ‘Therapie Enkhuizen’ waardevoller dan gevonden worden op ‘Therapie’ of ‘Enkhuizen’ los. De kans is bij die losse woorden groot dat mensen niet op zoek zijn naar een therapeut in Enkhuizen, of naar informatie over Enkhuizen zelf.

Welke zoekwoorden zijn relevant voor jou?


Ook kun je de suggesties die een zoekmachine geeft benutten. Google, bijvoorbeeld, suggereert altijd enkele long-tail zoekwoorden als je begint met typen in de zoekbalk. Als je zoekt op ‘Therapie Enkhuizen’ geeft Google zelf de suggestie om te zoeken op ‘Shiatsu Therapie Enkhuizen’ of ‘Manuele Therapie Enkhuizen’. Dit geeft aan dat deze termen vaak gezocht zijn. Als dit voor jou relevante zoekwoorden zijn kun je dit in gedachte houden als je je pagina aan het optimaliseren bent.

Om vast te stellen welke woorden relevant zijn voor jouw website, kun je het beste gebruik maken van zowel short-tail als long-tail zoekwoorden.