Wat zijn referenties?

Referenties zijn getuigenissen over de services die je aanbiedt op je website. Dit kunnen bijvoorbeeld citaten zijn van (oud-) klanten die een positieve ervaring bij je hebben gehad. Referenties een plaats geven op je website is belangrijk, aangezien ze bijdragen aan de autoriteit van de website. Je kunt ze bijvoorbeeld op je homepage zetten. Bekendst zijn referenties misschien wel op een CV: waar je oude werkgevers als het ware garant staan voor het werk dat je geleverd hebt. Als je ze plaatst op je website, is dit ongeveer hetzelfde principe: klanten getuigen om de bezoekers van je website te motiveren door te lezen, of gebruik te maken van de aangeboden diensten. In het Engels worden referenties testimonials genoemd.

Referenties als waarmerk


Op websites worden referenties of testimonials vaak gebruikt als kwaliteitsgarantie. Dit kan bijvoorbeeld een bedankbriefje zijn, of een kort filmpje waar de klant vertelt over zijn of haar ervaringen. Het gebruik van testimonials vergroot de betrouwbaarheid van je website, aangezien het een onafhankelijke partij is die bevestigd wat jij op je website beschrijft. Je kunt jezelf enorm de hemel in prijzen, maar het is natuurlijk krachtiger als iemand anders dat doet.

In die zin heeft een testimonial iets weg van mond-op-mond reclame: iemand deelt zijn persoonlijke, positieve ervaring en prijst zo je services aan. Mond-op-mond reclame is niet voor niets één van de meest effectieve vormen van reclame! Je kunt testimonials verzamelen door, bijvoorbeeld, na contact met je klanten een feedbackformulier te sturen, of een emailtje waarin je verteld dat je klantervaringen verzamelt.

Referenties gebruiken op je website


Als je de klantervaringen verzamelt hebt, kun je deze het beste een beetje herschrijven. Door het gebruik van copywriting kun je de boodschap zo kort en krachtig als mogelijk is verwoorden. Check wel altijd of de klant het eens is met de herschreven testimonial! Ook kun je de testimonials best actueel houden, bijvoorbeeld door om de paar maanden nieuwe klantervaringen te delen.