Wat is stembevrijding?

Stembevrijding, dat klinkt als een vreemd fenomenen. Iedereen kan toch zijn stem gebruiken? Sinds wanneer zit je stem opgesloten? Logische vragen, maar stembevrijding gaat ergens anders over. Stembevrijding gaat over de bevrijding van je gevoelens en je emoties. Het is je stem gebruiken zonder blokkades, drempels of kaders. Er is geen goed en geen fout. Het draait om jezelf ruimte geven.
Om goed te begrijpen wat stembevrijding is, worden eerst de twee manieren van zingen in kaart gebracht.
  • Je kunt ongelofelijk goed je best doen om zo mooi mogelijk te zingen. In de hoop dat anderen het erg mooi en zuiver vinden. Op deze manier zing je van buiten naar binnen. Het gaat om het resultaat. Hoe beoordelen andere jou? Deze manier van zingen is helemaal ingeburgerd in onze cultuur. Denk maar aan de tv shows zoals X Factor en Holland got’s Talent.
  • Je zingt wat er in jou leeft. Je doet dit moeiteloos. Op deze manier zing je van binnen naar buiten. Je zingt met het hart op de tong. Je zingt omdat je wilt zingen en niet omdat je iets wilt bereiken.

  • Stembevrijding gaat over de tweede manier van zingen. Je zingt van binnen naar buiten. Het bevrijden van je stem leert je te zingen wie jij precies bent. Jouw zingen leert je veel over wie je bent, wat je nodig hebt, wat je in de weg staat en hoe je je (levens)weg wil vervolgen. Je stem is een uitingsinstrument, maar daardoor ook gelijk zeer kwetsbaar. Je stem kun je zodanig inzetten dat je angsten tegen gaat, vastgezette emoties uit en jezelf heelt. Voel je je verdrietig dan is dat in je klanken en verdere stemgebruik te horen. Maar ook emoties als blijheid, vreugde en boosheid weerklinken in je stem.

    Uiteindelijk brengt stembevrijding ruimte, ontspanning, herkenning, vertrouwen, kracht en vrijheid.
    Stembevrijders staan mensen die hun stem willen bevrijden terzijde. Zij reiken middelen en oefeningen aan om te komen waar de stem wil zijn: bij zichzelf. Voor starters en ervaren stembevrijders: wil je meer klanten helpen met stembevrijding? Lees dan dit gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf boordevol intuïtieve marketing tips.