Wat is spreekangst?

Spreekangst is de vrees om voor groepen te presenteren of te spreken. Spreekangst kan zich laten zien in allerlei lichamelijke en geestelijke reacties, zoals blozen, stotteren, misselijkheid of paniek.

Mensen vinden het belangrijk dat ze in de smaak vallen en aardig, slim, of mooi gevonden worden. De onzekerheid dat dit niet zo is en dat mensen ons niet mogen, of niet leuk vinden, kan leiden tot spreekangst. Een grote groep van de mensen heeft last van spreekangst en dit doet zich voor in verschillende gradaties. Je kunt bijvoorbeeld last hebben van lichte nervositeit, maar ook van extreme vrees die verlammend werkt.

Wat als je spreekangst hebt?


Als je last hebt van spreekangst, zijn er een aantal dingen die je kunnen helpen:
  • Oefening baart kunst: de meeste mensen zijn nerveus als ze voor een groep moeten praten of presenteren. Het is misschien een cliché, maar het is echt waar: het is een kunst die je --tot op zeker hoogte-- aan kan leren. Na het geven van 300 presentaties, zal nummer 301 gemakkelijker gaan dan de eerste.
  • Alle begin is moeilijk: het begin van de presentatie is meestal het engste. Hoe open je precies, en waar begin je mee? Het helpt  om de eerste minuut (of twee) goed in te studeren, zodat de woorden zonder al te veel moeite uit je vloeien. Vanuit daar zal het  gemakkelijker gaan.
  • Deel je passie: presenteren over iets wat je écht interessant of leuk vindt is makkelijker dan presenteren over iets wat je eigenlijk niet zoveel interesseert. Ga dus uit van wat jij wil vertellen, niet alleen van wat je denkt dat je publiek wil horen.
  • Wees jezelf!: het lijkt een overbodig advies, maar het gebeurt nog steeds: meet jezelf geen typetje aan, maar wees eerst en vooral jezelf. Een oprechte presentatie --incluis foutjes en onzekerheden-- wordt meer gewaardeerd dan acteerwerk.