Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een fijnstoffelijk woord. Het is een ongrijpbaar woord, niet tastbaar. Het woord is namelijk een polyseem. Dit houdt in dat de term in verschillende contexten ook diverse soorten betekenissen heeft.

Spiritualiteit kan duiden op zowel een ‘levenshouding’, een manier van in het leven staan, als op een leer of traditie, of op bepaalde religieuze praktijken (een boeddhistische, een christelijke, of franciscaanse spiritualiteit).

In de meest brede zin draait het spirituele om de geest. Spiritus staat namelijk voor geest. In de spirituele sferen wordt de geest van de ziel onderscheiden. Bij de ziel draait het om de ‘ik’. Het draait niet om het lichaam: ons denken, voelen, emoties, driften. Geest is echter een hogere, ruimere vorm van bewustzijn. Dit wordt ook wel 'bovenbewustzijn' genoemd.

Spiritualiteit gaat om iets buiten het normale ik om. Het wordt vaak geschaard onder intuïtie, paranormaliteit en bijna-dood ervaringen. Het spirituele is op het geestelijke gericht, maar staat absoluut niet los va de ziel. Ze beïnvloeden elkaar.

Wat verder tot het spirituele gerekend wordt is de weg ernaar toe. Spirituele ontwikkeling zijn de manieren waarop we welbewust in contact kunnen komen met de geest. Stilte, meditatie, gebed en de ontwikkeling van onze persoonlijkheid naar (momenten van) egoloosheid. Door het beoefenen van bescheidenheid, dankbaarheid, offervaardigheid, begrip, acceptatie en vergevinsgezindheid (en dergelijke), maar ook door het uit de wegruimen van pijnlijke gevoelens uit het verleden.
Spiritualiteit wordt vaak verkeerd begrepen. Religie en het spirituele worden vaak aan elkaar gelijk gesteld. Je krijgt hiermee het koe/dier verhaal. Een koe is een dier, maar een dier is niet per se een koe. Religie is spiritueel, maar spiritualiteit is niet altijd verbonden aan religie.
  • Religie is een specifieke set van georganiseerde overtuigingen en praktijken, meestal gedeeld door een gemeenschap of groep.
  • Spiritualiteit is vaak iets individueels en heeft meer te maken met een gevoel van vrede en doelstelling. Bij spiritueel leven draait het ook om de ontwikkeling van opvattingen over de betekenis van het leven en verbinding met anderen.

Er zijn verschillende vormen van het spirituele:
  • Mystieke spirituele vorm: dit is gebaseerd op het verlangen om voorbij de materiële wereld te gaan, voorbij het verstand, ego en zelfs voorbij de tijd.
  • Autoritaire spirituele vorm: dit is gebaseerd op een behoefte aan definitie en regels. Deze spirituele vorm is met name verbonden aan religieuze praktijken.
  • Intellectuele spiritualiteit: dit richt zich op het opbouwen van kennis en begrip van de spiritualiteit door middel van het analyseren van de geschiedenis en de spirituele theorieën. Deze spirituele vorm is met name verbonden aan religie, maar ook aan theologie.
  • Dienstverlenende spiritualiteit: dit is een veel voorkomende vorm van het spirituele in vele religies. Deze spirituele vorm is met name gericht op het dienen van anderen.
  • Sociale spiritualiteit: dit is een bijzondere spirituele vorm. Deze vorm wordt vaak uitgevoerd door mensen die een spiritueel gevoel ervaren in het gezelschap van anderen, zoals sociale steun.

Spiritualiteit wordt vaak ingezet om innerlijke gemoedsrus, vrede en troost te vinden. Het gaat om zaken als yoga, meditatie, acupunctuur, reading of healing. Het is gericht op stressvermindering en het vrijkomen van emoties.

Spiritueel leven draait om perspectief verkrijgen. Het is het besef dat onze rol in het leven een grotere waarde heeft dan alleen maar wat we elke dag doen. Mensen gaan door het spirituele een hoger groter doel ervaren in het leven.
Iedereen vraagt zich af wat de zin van het leven. Wil je graag andere mensen helpen een zinvol leven te leiden? Wil je mensen naar hun innerlijke ik brengen? Dan is het tijd om een eigen praktijk te starten! Natuurlijk wil je dan een succesvolle goedlopende praktijk. Leer hier alles over in het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf', boordevol intuïtieve marketing tips.