Wat is reflexologie?

Reflexologie is een geneeswijze die valt onder de heiltherapieën. De naam van de geneeswijze verraadt al waar deze geneeswijze over gaat; het gaat over reflexen. Reflexologie betekent namelijk letterlijk weerspiegeling.
Het gehele lichaam weerspiegelt zich onder andere op de voeten, de handen en de oren. Deze zogenoemde reflexpunten zijn een soort radar voor je algemene welzijn. De reflexpunten vertegenwoordigen elk organen en andere delen van het lichaam. Alles aan de rechterkant van het lichaam komt overeen met de reflexpunten op de rechterhand en -voet. Alles aan de linkerkant komt overeen met de linkerhand en -voet. Wanneer je gespannen bent, dan zijn juist deze punten vaak gevoelig en pijnlijk. Door deze reflexzones te beïnvloeden, zorg je ervoor dat deze punten weer juist in verbinding komt met de organen en andere delen van het lichaam.
Reflexologie is een veilige massagetechniek. Massages worden uitgevoerd aan de buitenkant van het lichaam. Er wordt druk uitgeoefend op de verschillende reflexpunten op de handen en voeten. Vaak wordt een reflexologiebehandeling toegepast in combinatie met andere praktische therapieën, zoals aromatherapie, reiki, shiatsu, acupunctuur of yoga.

Reflexologie heeft de beste uitwerking op de voeten. Dit komt doordat de voeten gevoeliger zijn dan de handen en doordat de reflexpunten op de handen lastiger te lokaliseren zijn vanwege het kleine oppervlak. De twee basistechnieken van een reflexologiebehandeling zijn lopen (kruipen) en roteren. Een reflexologiebehandeling begint vaak eerst met het masseren van de rechtervoet. De massage eindigt vaak met een nek-, rug- en schoudermassage.
Reflexologie is al duizenden jaren oud. Er zijn muurschilderingen uit 2330 voor Christus gevonden in het graf van de geneesheren in Sakkara in Egypte. Deze muurschilderingen vertonen mensen die aan hun handen en voeten worden behandeld. Chinese acupuncturisten gebruikten in de 4e eeuw na Christus de leer van de weerspiegeling als aanvulling op hun behandeling. De plaatsing van de naalden werd toegepast op de reflexpunten. Eunice Ingham, een Amerikaanse fysiotherapeute heeft in de jaren 30 de moderne reflexologie bekend gemaakt in het Westen. Zij verfijnde de techniek, waarbij ze uitging van oude voetkaarten.
De Westerse wereld lijkt wel op z’n kop te staan. Afgelopen jaren is er een enorme toevlucht naar allerlei alternatieve geneeswijzen. Dat is een goede ontwikkeling, maar het maakt het aan de andere kant ook erg lastig. Want hoe zorg je ervoor dat jij met je reflexologiebehandelingen opvalt en er boven uitspringt? Hoe zorg je ervoor dat de klanten jou vinden? Hoe je klanten krijgt met reflexologie, leer je in het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.