Wat is mindfulness?

Mindfulness is de tegenhanger van op automatische piloot leven. Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ook wel vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Door deze woorden weerklinkt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Het gaat niet om aandacht of concentratie, want daarbij richt je je op één onderwerp.
Mindfulness houdt in dat waar je aandacht is, daar ben jij op dat moment. Het gaat over het volledig aanwezig zijn in het hier en nu. Het is volledig wakker zijn en zonder (voor)oordelen kunnen waarnemen wat er in het hier en nu plaats vindt. Dat is lastig, want mensen doen snel alles op de automatische piloot.

Het leven wordt steeds hectischer. Mensen hebben het drukker dan druk. Een vaardigheid die van iedereen wordt verwacht is: alle prikkels managen. De gehele dag door sms’jes krijgen, keuzestress hanteren, voorbijflitsende reclame boodschappen en het 24/7 werk wat je altijd op de hielen zit. Tot jezelf komen is in deze tijd lastig. Het gevolg is dat mensen afvlakken en minder emoties voelen.

Daarom is mindfulness een goede training. Je opent jezelf. Openen voor wat er écht speelt. Aandacht hebben voor het hier en nu. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Het moeilijkste gedeelte van mindfulness is niet je automatische piloot op bewustzijn zetten, maar het niet-oordelen. Met de trainingen leer je de omgeving waar te nemen zonder meteen een oordeel klaar te hebben liggen. Dat is lastig, want binnen een fractie van een seconde vormen wij al een oordeel over de omgeving. Toch is dat een essentieel onderdeel binnen de mindfulness-trainingen. Het helpt beter vervelende zaken te accepteren. Het gevolg is dat je beter geniet van kleine dingen in het leven.
Wil jij trainingen geven aan de mensen die het hard nodig hebben? (Dat is bijna iedereen!). Dan is het goed om even voor ogen te hebben wat de voordelen van 'in het hier en nu' zijn:
  • Minder stress en beter bestand tegen stress
  • Verbeteren van concentratie en prestatievermogen
  • Beter ontspannen
  • Positief beeld van jezelf en je omgeving
  • Slapeloosheid, angst en ongelukkige gevoelens nemen af

Heb je een eigen praktijk of geef je zelf trainingen? Vind je het lastig om klanten te werven? Klanten werven die graag met mindfulness behandeld willen worden, leer je met het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.