Page content

Wat is haptonomie

Haptonomie. Wat betekent dat eigenlijk? Hapto betekent letterlijk ‘ik voel…’ of ‘ik raak aan…’. Dit woord is afgeleid van hapsis dat staat voor tast, tastzin, gevoel of gevoelsleven. Het woord ‘Hapsis’ is weer een afleiding van het woord ‘Haptein’. Dit betekent aanraken, om te helen, om gezond te maken of te bevestigen. Nomo staat voor regel, regels, regelmatigheden, wetten, wetmatigheden. Het gaat eigenlijk om de wetten en regels die zich bezig houden met de zintuigen. Het zijn de wetmatigheden van het gevoel en het gevoelsleven.

De haptonomische benadering

Haptonomie is geen geneeswijze, meer een benaderingswijze. Het is gericht op de ontwikkeling van de werking van het gevoel en de wisselwerking daarbij tussen mensen.

Voor het helingsproces van een cliënt, is het van belang dat je ‘heel’ mag zijn. Dit betekent dat er een evenwicht of een balans komt tussen het denken, voelen en doen. Bij de haptonomische benadering gaat het vooral om het doen. Om het aanraken, het ontmoeten en het helen.

Haptotherapie

Bij haptotherapie wordt een cliënt weer in contact gebracht met zijn gevoel. Een mens is namelijk geen rationeel wezen, maar een emotioneel wezen met gevoelens. Je bent verbonden met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Dit vermogen van gevoel en verbinding kan onderontwikkeld of beschadigd zijn. In dit geval is het voor iemand lastig om in contact te komen met anderen en rust te vinden bij jezelf.

Het luisteren naar wat je beleefd en hoe jij je voelt, leidt ertoe dat je gemakkelijker keuzes kunt maken. Keuzes die komen vanuit jouwzelf en niet worden gestuurd door anderen. Zo blijf je dichter bij jezelf.

Gevolgen van niet in contact staan met je gevoel

Het gevolg van niet goed in contact staan met je eigen gevoel kan tot veel problemen leiden:

 • chronische pijn
 • relationele problemen
 • overbelasting/ overspannenheid
 • chronische vermoeidheid
 • stress en burn-out
 • traumatische ervaringen
 • een overgangsfase in je leven
 • hyperventilatie
 • onverwerkte ervaringen uit het verleden
 • acceptatieproblemen bij verlies of handicap
 • depressieve gevoelens

Cliënten vinden

Alles over online klanten krijgen voor jouw haptotherapieën? Dat leer je met dit gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.

Comment Section

2 reacties op “Wat is haptonomie


Door ilse op 21 december 2018

Haptonomi therapy is very meaningful for a woman who is pregnant. Interacting with our fetus. this will make the fetus better. Sometimes there are people who think we are too imaginative, but actually this is very good for the development of the fetus in the womb. haptotherapieophetwater.nl


Door Annie Massop op 23 februari 2019

Hallo Ilse, ben het helemaal met je eens. Heb ook zwangerschapshaptonomie gedaan, en was geweldig! Groeten, Annie

Plaats een reactie


*