Wat is Facebook

Facebook is een allesomvattend medium. Het is een dagboek, een krant, een variant op Youtube, maar ook alternatief om te netwerken, contact te maken, vriendschappen te maken en te onderhouden. Facebook is heel veel, maar wat is het nou echt?

 
Facebook is een social netwerk site. Gebruikers delen met elkaar hun persoonlijke interesses. Wereldwijd zitten er meer dan 1 miljard mensen op dit netwerk. O, deze cijfers dateren uit 14 september 2012. Ondertussen 4 jaar later is het aantal gebruikers alleen maar gegroeid en komen we tot de 1,65 miljard mensen!

 
Facebook draait om communicatie. Interpersoonlijke communicatie, maar ook communicatie in groepen. De communicatie kan eenzijdig verlopen, maar ook zeer interactief van aard zijn. Gebruikers maken een persoonlijk profiel aan en nodigen anderen uit om vriend te worden.

 

Facebook is het middel om je nieuwtjes, ideetjes en interesses te delen met al je vrienden. Het begrip vrienden is net als het medium Facebook een veelomvattend iets. De vrienden zijn niet alleen je beste vrienden, maar ook je klasgenoten van de basisschool, verre kennissen uit het buitenland en je familie. Het draait niet alleen om het delen van beelden, verhalen en nieuwtjes. Je kunt ook in chatvorm met elkaar te praten, zonder dat dit bekeken wordt door al je vrienden.

 
Facebook heeft Hyves weggevaagd. Mark Zuckerberg introduceerde in 2004 onder de naam "Thefacebook" het medium. De bedoeling was heel simpel. Facebook betekent letterlijk gezichtenboek. Een soort van overzicht van gezichten en namen waardoor studenten elkaar gemakkelijk konden vinden. In het begin mochten alleen studenten van Harvard College zich inschrijven. Al snel volgden er meerdere studenten van andere scholen. Facebook werd waanzinnig populair en is niet meer weg te denken uit het medialandschap.

Omslagfoto en profielfoto


Het profiel van een persoon wordt bovenaan opgevuld met een omslagfoto. Een omslagfoto is een foto in de breedte van 851 pixels en een hoogte van 315 pixels. De hele afbeelding wordt zichtbaar door erop te klikken.

De profielfoto is vierkant en staat links deels onder de omslagfoto. De profielfoto heeft een afmeting van 160 pixels.

Privacy


Iedere gebruiker kan en mag zelf bepalen welke onderdelen zichtbaar zijn van de door hem of haar verstrekte informatie en in hoeverre hij of zij wordt geconfronteerd met activiteiten van anderen.

 

Nieuwsoverzicht


Naast een profiel is er ook een nieuwsoverzicht. Dit nieuwsoverzicht geeft informatie weer met betrekking tot de gebruiker. Het gaat hierbij om de activiteiten van vrienden die op de gebruiker van toepassing zijn (reactie op een foto), aangekondigde evenementen of de jarige jet van de desbetreffende dag.

Live


Sinds maart-april 2016 is het mogelijk om Facebook live video’s te streamen.

Tijdlijn


De Tijdlijn is een chronologisch (van nieuw naar oud) overzicht van gebeurtenissen. Deze lijn toont de activiteiten van de vrienden, updates van de groepen die de gebruiker volgt en advertenties.

Berichten


Leden kunnen elkaar berichten zenden, als een soort e-mail of sms.

Notities


Een gebruiker kan een tekst, eventueel met afbeeldingen creëren als notitie. Er is links op de profielpagina een vak voor Notities. Klik dit in een het beslaat op dat moment de gehele pagina. De gebruiker kan een belangrijke note hier bewaren en later plaatsen.

Leuk vinden


Een lid kan aangeven dat hij iets "leuk" vindt (ook bekend als "liken") middels een duimpje. Sinds 2016 zijn het aantal emoties uitgebreid. De gebruiker kan ook de volgende emoties aangeven bij een update: 'geweldig', 'grappig', verbluffend', 'verdrietig' of 'boos'.

Pagina


Een pagina gaat niet over een webpagina. Op Facebook wordt daar wat anders mee bedoeld. Het gaat over pagina's voor bedrijven, merken en organisaties. Hiermee kunnen zij hun nieuwtjes en andere belangrijke updates delen.
Facebook is niet uitsluitend bedoeld voor burgers. Dit medium is ook fantastisch voor bedrijven, organisaties en zzp’ers om contact te maken met potentiele klanten, reclame te maken voor wat jij doet en nieuwtjes en updates te delen die aansluiten bij jouw beroepsuitoefening. Alleen hoe gebruik je Facebook voor de ‘zakelijke’ doeleinden? Wil je als intuïtief coach of therapeut meer klanten in je praktijk? Doe dan de cursus Intuïtief klanten werven met Facebook, helemaal gratis!