Wat is een praktijk?

Iedereen is bekend met de term praktijk. Een praktijk is de ruimte waar een therapeut of coach zijn of haar beroep uitoefent. Het woord praktijk wordt door hen ook vaak gebruikt als synoniem voor bedrijf.
  • Therapeut
  • Masseur
  • Reader
  • Healer
  • Coach
  • Kunstenaar

Een eigen praktijk heb je niet 1 - 2 - 3. Soms kan je te maken krijgen met de regels van de overheid.

 

Inschrijving Kamer van Koophandel


Indien jij als therapeut of coach voor jezelf wilt beginnen, behoor je je in te schrijven inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Aanmelden bij de Belastingdienst hoeft niet. Dat doet de KVK voor je.

 

Modelovereenkomst afsluiten


Werk jij als coach of therapeut in opdracht voor grote organisaties? Dan is het verstandig een modelovereenkomst af te sluiten (voorheen VAR-verklaring). Deze modelcontracten hebben als doel om voorafgaand aan een samenwerking vast te stellen of er sprake is van dienstverband of niet.

 


Tarief vast stellen


Als coach of therapeut kan jij zelf je tarief bepalen. Worden jouw diensten vergoed door zorgverzekeraars, dan ben je aan hun tarieven gebonden.

 

Bepaal je voorwaarden


Het is belangrijk om duidelijk te zijn onder welke voorwaarden je jouw dienstverlening levert. Dat kun je doen door algemene voorwaarden op te stellen, (dit is niet wettelijk verplicht) en die door een jurist te laten bekijken. Maar het kan ook door op je website en in je overige communicatie de 'spelregels' vast te leggen.

 

Verzekeringen afsluiten


Als zelfstandig coach of therapeut is het slim om jezelf te verzekeren tegen diverse risico’s. Hiermee worden niet alleen de risico’s bedoeld voor je eigen praktijk en de cliënten. Bij de risico’s gaat het ook om persoonlijke verzekeringen. Denk hierbij aan de arbeidsongeschiktheid- en ongevallenverzekering.

 

Pensioen opbouwen


De meeste coaches en therapeuten bouwen niet automatisch pensioen op. Pensioen bouwen als zelfstandige ondernemers doe je door te sparen voor lijfrente, een oudedagsreserve te vormen of maandelijks zelf een vast bedrag over te maken naar een spaarrekening.

 
Veel therapeuten en coaches zijn zeer gedreven in hun werk. Jarenlang hebben ze cursussen en opleidingen gevolgd. Toch lukt het nog steeds niet om de praktijk groeiend en bloeiend te krijgen. Dat is jammer! Wat maakt dat het ene bedrijf goed loopt en de andere niet?

Dat kun je leren in dit gratis boek: De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf..