Wat is een niche?

Het begrip niche komt uit de biologie. Het is een plek met gunstige omstandigheden voor een specifiek dier of specifieke plant, zodat dat dier of die plant het meest tot zijn recht komt. Denk aan de juiste voedingsstoffen, de juiste temperatuur, de juiste vochtigheid etc.

Voor een coach of therapeut is een niche precies hetzelfde. Het is een plaats in de markt waar je gemakkelijk aan klanten komt en waar de omstandigheden optimaal voor je zijn. Het is die specifieke plek in de markt waar je kunt bloeien en groeien.

Waaraan herken je een winstgevende niche?


Je bevindt je in een winstgevende niche als je:
  • werkt met jouw ideale klanten, mensen waar je blij van wordt en die je energie geven
  • wordt goed betaald voor je diensten
  • komt heel gemakkelijk in contact met je klanten
  • kunt al je interesses en vaardigheden inzetten voor deze mensen
  • kan doorlopend nieuwe diensten voor hen ontwikkelen
  • kan hoog geprijsde diensten aanbieden

Door een specifieke doelgroep te kiezen en een urgent probleem dat je voor hen oplost, heb je al de basis gelegd voor jouw niche. Natuurlijk wordt de groep waar je je op richt dan kleiner, maar dit zijn wel allemaal mensen die precies op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. Voorbeelden van niches: burnoutcoach voor vrouwelijke leidinggevenden, datingcoach voor hooggevoeligen boven de 50.

Ook als zelfstandig ondernemer moet je bepalen wat je nichemarkt is, om je zo direct op de juiste mensen te kunnen richten. Hoewel een specifiekere nichemarkt natuurlijk ook een kleinere doelgroep betekent, zul je wel sneller de juiste klanten vinden binnen deze groep: ze zijn immers specifiek op zoek naar wat jij te bieden hebt. Het loont dus zeker om goed vast te stellen wat je doelgroep is, en je ideale klant te vinden.