Wat is een burnout?

Een burnout is een vorm van totale uitputting, die een gevolg zijn van gebeurtenissen in je persoonlijke leven. Een lange, stressvolle periode op je werk kan hiertoe leiden, en dit uit zich in lichamelijke en geestelijke vermoeidheid.

Stresshormonen


Als je gestresst bent, maken je hersenen stresshormonen aan: cortisol en adrenaline. Het is echter niet de bedoeling dat je hersenen deze hormonen continu aanmaken, dus als je té lang gestresst bent, kan dit leiden tot uitputting met als gevolg een burnout. Het is het gevolg van een werksituatie of iets dat daar op lijkt, zoals studiedruk. Hierin verschilt het van een depressie, waar er geen werkgerelateerde klachten hoeven te zijn.

Een burnout is dus het gevolg van een té lange stressvolle periode. Behalve dat stress geestelijk zwaar is, heeft het ook een grote invloed op je lichaam en dus met name de hersenen.

Burnout en overspannen zijn


Iemand die overspannen is, heeft ook een teveel aan stress te verduren gehad. In die zin lijken een burnout en overspannenheid dus op elkaar. Overspannenheid hoeft echter niet voort te komen uit een werksituatie. Ook wijst overspannenheid niet op fysieke uitputting door een overbelasting van de hersenen. Ze is vaak te genezen met een kortere periode rust.