Wat is branding?

Branding is een begrip uit de marketing en wijst op de identiteit die jij als coach of therapeut laat zien via  je marketinguitingen (in de breedste zin des woords). In een persoonlijk gesprek met potentiële klanten kun je bijvoorbeeld met ze delen wat je belangrijk vindt. Vaak zullen potentiële klanten echter eerst je website bezoeken of, bijvoorbeeld, ergens een advertentie zien, voordat je met ze in gesprek gaat. Dit is ook al een vorm van communicatie en voor de klant al een mogelijkheid om jou te leren kennen. Branding is de kunst om jouw persoonlijkheid uit te drukken in  je website, advertenties, enzovoorts.

Branding als de identiteit van jouw praktijk


Als we denken aan branding, denken we snel aan logo’s en slogans, maar branding bestaat uit veel meer dan dit. Ook de de kleuren die je gebruikt, de foto’s die je plaatst, en de verhalen die je deelt met de bezoekers zijn een deel van jouw branding. Hierdoor krijgt de klant een beeld van wie jij bent als coach of therapeut. De elementen die deel uitmaken van jouw brand zijn bedoeld om een blijvende indruk achter te laten bij (potentiële) klanten. Hiervoor kan je gebruik maken van een bepaalde visuele stijl of een bepaald taalgebruik: zoals bijvoorbeeld het gebruik van aard- of pastelkleuren, of informele taal.

Potentiële klanten


Voor het benaderen van nieuwe klanten of het aantrekken van ideale klanten, is het dus belangrijk aan branding te doen. Een brand is een goede manier om de visie die jij als coach of therapeut hebt met potentiële klanten te delen. Door consistent te zijn in deze strategie, bouw je een identiteit op die laat zien waar jij voor staat. Als voedingsconsulente kun je bijvoorbeeld focussen op duurzaamheid of plantaardige voeding en deze principes doortrekken naar je huisstijl en manier van communiceren, zodat potentiële klanten hieruit direct afleiden wat de waarden zijn waar jij voor staat.