Wat is Ayurveda

Ayurveda staat letterlijk voor ‘de wetenschap of kunst van het leven’. Ayus is een Sanskriet term en betekent ‘leven’. Veda staat voor ‘wetenschap’ of ‘kunst’. Ayurveda is een alternatieve geneeswijze.

De oorsprong van Ayurverda

Ayurverda wordt gezien als een van de oudste holistische geneeskunsten in de wereld. Er wordt geschat dat deze geneeskunde al zeker 5000 jaar oud is.

De wortels van Ayurverda komen oorspronkelijk uit India. Gedurende de eeuwen is de leer van deze geneeskunde wereldwijd verspreid over Egypte, Griekenland, Rome, Tibet, China, Rusland en Japan.

Maar wat is Ayurveda voor geneeswijze?

De Ayurveda heeft een holistische nadering. Dit betekent dat alles in haar context wordt bekeken. Het lichaam staat niet los van geest en natuur. Deze geneeskunde heeft een totaalbenadering van de onevenwichtigheid (ziekte). Deze onevenwichtigheid wordt in balans gesteld door de 'energieën' in lichaam en geest in balans te brengen en te houden.

Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de drie doshas: Kapha Pitta en Vata. De dosha’s bestaan uit drie bio-energetische krachten en zijn gestoeld op de basiselementen aarde, water, vuur, lucht en ether. Vata staat voor de kracht van beweging. Pitta staat voor de kracht van transformatie en kapha staat voor de kracht van structuur. Deze drie energetische krachten geven sturing aan de vijf elementen waar wij uit zijn opgebouwd: aarde, water, vuur, lucht en ether.

Elk mens heeft een eigen unieke combinatie van deze elementen en bio-energetische krachten. Indien deze combinatie verstoort raakt, raken we uit balans. We worden ziek.

De kenmerken van Ayurveda

Enkele kenmerken van Ayurveda:
  • is de oudste geneeswijze
  • is gestoeld op de menselijke maat
  • gebruikt alleen maar natuurlijke kruiden
  • verbetert de kwaliteit van het leven
  • pakt het probleem aan bij de bron
  • kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen (ontslakken) waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd
  • wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars

Klanten vinden voor Ayurveda

De spirituele geneeswijzen groeien in de Westerse wereld. Echter is het lastig om voor dit werk de juiste klanten te vinden. Hoe zorg je ervoor dat de klanten jou vinden en door jou behandeld willen worden? Voor starters en ervaren ayurveda coaches/therapeuten: wil je meer klanten met ayurveda behandelen? Lees dan dit gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf boordevol intuïtieve marketing tips.