Wat is acupunctuur

Bij acupunctuur denken veel mensen meteen aan de humoristische commercial van Even Apeldoorn Bellen. Een reclame waarbij een man naalden in zijn huid gezet krijgt in een brandend huis. Uit het raam springen op een trampoline klinkt niet zo aantrekkelijk.

In ieder geval geeft de reclame inzicht in wat accupunctuur is. Bij acupunctuur worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. De naam acupunctuur, géén accupunctuur, is afgeleid van de woorden acus en punctura. Acus betekent naald en punctura steken. In het Chinees heet het ook wel Zhen-jiu. Zhen-jiu betekent prikken en verwarmen.
Acupunctuur berust op de onzichtbare wegen in ons lichaam (meridianen). Langs deze wegen lopen de energieën Yin en Yang. Dit zijn twee tegengestelde krachten die voortdurend in elkaar overlopen, maar ook uit evenwicht kunnen raken. De ‘kruispunten’ van dit energienetwerk komen samen bij de zogenoemde acupunctuurpunten. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie.

Deze geneeswijze maakt geen gebruik van medicatie. De gedachtegang van acupunctuur is gebaseerd op het feit dat het lichaam een zelfgenezend of zelfherstellend vermogen heeft. Dit betekent dat het lichaam de eigen problemen zelf oplost. Deze geneeswijze brengt de verschillende energiestromen van het lichaam in balans om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te optimaliseren. Hierdoor is deze wijze een geheel natuurlijke oplossing. Tevens kan acupunctuur worden toegepast voor de directe behandeling van een specifieke klacht. Dit kan gedaan worden door meer energie naar de klacht te sturen of door bepaalde energieblokkades op te heffen.
Acupunctuur bestaat uit drie onderdelen:
  • Het plaatsen van naalden. Acupunctuurnaalden zijn extreem dun. Hierdoor voelt de cliënt nauwelijks dat er naalden in zijn of haar huid worden geprikt. Meestal worden er 5 tot 20 naalden gebruikt.
  • De acupuncturist zal na de plaatsing van de naalden moderne technieken toedienen zoals lichte schokjes of hitte.
  • Verwijderen van de naalden. Na zo’n 15 tot 30 minuten worden de naalden verwijderd.

Een mens in gezonde staat is in evenwicht. Deze natuurlijke balans kan verstoort raken door een ziekte of een aandoening. Als het menselijk lichaam niet zelf de energie in balans brengt, biedt acupunctuur uitkomst. De energiebanen kunnen in de knoop raken. Een energieprobleem in de dikke darmbaan kan klachten geven in de schouder, maar kan ook het gevolg zijn van obstipatie. Met naaldjes kan de acupuncturist de verschillende lichaamsenergieën reguleren om zo bijvoorbeeld meer energie naar de locatie van de klacht te sturen of om het algehele energieniveau te verhogen.
Traditionele culturen zoals de Chinese en de Tibetaanse en Indiase, hebben de kunst zorgvuldig bewaard. Nu de wereld ‘kleiner’ geworden is en de grenzen open liggen naar de Chinese cultuur is de kennis wijdverbreid verspreid.
Klanten werven die graag met acupunctuur behandeld willen worden, leer je met het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.