Wat betekent specialisme?

Een specialisme betekent dat je als coach of therapeut deskundig bent in een bepaald gebied. Het kan zijn dat je heel veel ervaring hebt met een specifieke doelgroep en hun problematiek, zoals jongeren met verslavingsproblemen. Of met een bepaalde methode zoals mindfulness.

Voor een goedlopende praktijk is het essentieel dat je specialisatie winstgevend is en dat je de mensen in je doelgroep goed kent en weet waar ze behoefte aan hebben. Dat ontdek je door marktonderzoek te doen.

Met een goedgekozen specialisme kan je ook hogere tarieven vragen, omdat mensen veel meer vertrouwen in jou hebben dan in iemand die alles voor iedereen doet. Je bent er dan ook niet afhankelijk van of zorgverzekeraars jouw dienstverlening vergoeden, de klanten komen toch wel!

Een goedgekozen specialisme is de basis van je praktijk. Je marketing (je website, nieuwsbrief, sociale media uitingen etc.) moet daar helemaal op afgestemd zijn, zodat altijd en overal duidelijk is dat jij een specialist bent op dat betreffende gebied.