Uitstelgedrag: definitie en uitleg

Uitstelgedrag is het uitstellen van taken tot het laatste moment, met alle negatieve gevolgen van dien. Als je een taak hebt waar je als coach of therapeut tegenop ziet (zoals bijvoorbeeld je website schrijven), doe je er soms alles aan om er niet aan te hoeven beginnen. Soms doe je helemaal niks, maar je kan ook eerst de afwas gaan doen of op Facebook kijken.

Eén van de redenen voor uitstelgedrag kan zijn dat de taak zoveel werk is, dat je het overzicht kwijt bent. Je weet niet zo goed hoe je er aan moet beginnen, dus begin je er maar helemaal niet aan. Een andere reden is de angst om zichtbaar te zijn (als je website af is en online staat, ben je zichtbaar en kan je afgewezen worden op wat je geschreven hebt).

Hoewel je in je achterhoofd best weet dat uitstellen leidt tot extra stress, tijdstekort en tekort aan klanten (want als je niet zichtbaar bent, kunnen klanten je niet vinden), is het soms enorm moeilijk om de eerste stap te zetten.

Enkele tips bij uitstelgedrag


  • Deel de taak op in kleinere deeltaken. Als je iets groots of moeilijks moet doen, kan het helpen om dit op te delen in een aantal kleinere stappen. Hoe concreter de kleinere taakjes zijn, hoe beter.
  • Maak afspraken met jezelf. Het is gemakkelijker om eerst boodschappen te doen of nog een kopje thee te maken, dan om te beginnen aan iets moeilijks waarvan je nog niet precies weet hoe het in elkaar zit. Voor je het weet is de dag voorbij en heb je die moeilijke taak nog niet gedaan. Het helpt om afspraken met jezelf te maken. Begin de dag met één of twee deeltaakjes van wat je moeilijk vind en neem dan die theepauze met een koekje.
  • Overwin je angst om zichtbaar te zijn. De training Overwin Intuitief Twijfels, Angsten en Blokkades is daar uitermate geschikt voor.
  • Beloon jezelf! Heeft het uitstelgedrag te maken met hoe vervelend je het werkje vind? Denk dan eens na over een beloning voor je harde werk.
  • Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het is een cliché, maar in veel gevallen waar. ‘Uitstelgedrag’ staat niet gelijk aan niets doen, en wordt vaak verantwoord met een argument als ‘opruimen moet ook gebeuren’. Als je zorgt dat je huis opgeruimd is voor je aan je werk begint, valt er al een grote dreiging weg!