Slecht slapen: definitie en uitleg

Zowat éénderde van de mensen heeft last van slecht slapen. Vaak is dit iets tijdelijks, en het gevolg van een belangrijke gebeurtenis. Je kunt bijvoorbeeld veel piekeren en zo jezelf wakker houden.

Als je moeilijk of niet in slaap kunt vallen zonder dat er een duidelijke reden voor is, spreekt men van slapeloosheid. Dit is geen aandoening op zich, maar wijst erop dat er iets anders aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand geen stabiel ritme aanhoudt, maar het kan ook het gevolg zijn van serieuzere problemen.

Veel coaches en therapeuten slapen slecht, omdat ze niet genoeg klanten en inkomen hebben. Blijven piekeren is dan niet de oplossing, maar wel hulp inschakelen bij je marketing of ondernemen. Zoek een marketingcoach of business coach die bij je past.

Algemene tips bij slecht slapen


Slapen is niet iets dat je écht kan leren, maar er zijn een aantal zaken die je kunnen helpen als je last hebt van slecht slapen.
  • Geen electronica in de slaapkamer. Electronische apparaten houden ons op allerlei manieren wakker. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld het blauwe licht van de smartphone, wat ervoor zorgt dat je minder melatonine aanmaakt. En dat is weer een belangrijk stofje dat je slaperig maakt!
  • Zorg voor een vast ritme. Je zal merken dat je makkerlijker in slaap valt én uitgeruster wakker wordt. Door bijvoorbeeld elke dag van elf tot zeven te slapen, went je lichaam hieraan. Vaak gaat dit door de week goed, maar loopt het in het weekend mis. Mensen gaan ‘slaap inhalen’, of liggen later in bed door sociale verplichtingen.
  • Geen afleiding in de slaapkamer. Buiten electronica zijn eigenlijk ook andere afleiders taboe in de slaapkamer. De slaapkamer is om in te slapen, en gebruik deze dus niet ook als studeerkamer of privé-sportschool.
  • Kan je niet slapen? Blijven liggen en woelen is geen oplossing. Kies er eerder voor eventjes iets anders te doen en kort erna nog eens te proberen. Je kunt bijvoorbeeld nog een hoofdstuk lezen, of een kopje thee drinken.