Profileren: definitie en uitleg

Profileren is de manier waarop jij als coach of therapeut tussen collega’s en klanten je plek bepaalt. Dit heeft te maken met de wijze waarop je je onderscheidt van anderen (wat is je USP? Hoe doe je aan branding?) en het bepalen van je plaats binnen je beroep (wat is je specialisme? In welke niche bevind je je?). Zeker vandaag de dag is dat belangrijk. Potentiële klanten krijgen door internet makkelijk inzicht welke opties ze hebben. Als coach of therapeut is het dus steeds belangrijker om je duidelijk te profileren en te laten zien wat jij te bieden hebt, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat. Om je succesvol te profileren binnen een bepaalde markt, zijn verschillende elementen die hier in meespelen.

Profileren: waar moet je op letten?


  • Identiteit: als ondernemer of bedrijf heb je een bepaalde identiteit. De manier van profileren moet binnen deze identiteit passen om een samenhangend geheel te vormen. Als jouw doelgroep bijvoorbeeld ‘mannen van 45+’ is, zul je je hier op moeten aanpassen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan je branding.
  • Doelgroep en Ideale Klant: welke waarden zijn belangrijk voor je doelgroep (of nog specifieker: je ideale klant)? Om je succesvol te profileren is het belangrijk dat je profiel past bij de doelgroep of ideale klant die je wenst te bereiken.
  • Concurrenten: het is niet alleen van belang te weten wat jouw identiteit is, maar het is ook belangrijk inzicht te hebben in de identiteit van je collega’s in dezelfde niche. Wat is het verschil tussen jullie, en hoe beïnvloed dit de manier waarop jij omgaat met klanten?