Piekeren: definitie en uitleg

Piekeren is een vorm van nadenken. We kennen het gevoel allemaal: ‘s avonds lig je in bed na te denken. Er komt echter geen einde aan de ‘wat als’ vragen die je jezelf stelt en het is onmogelijk om in slaap te vallen. Je gedachten lopen in cirkels en je overdenkt alle negatieve dingen die kunnen gebeuren of problemen die zich kunnen voordoen.

Iedereen piekert wel eens, maar de onderwerpen verschillen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een belangrijke keuze moet maken die je toekomst zal beïnvloeden (zoals welk specialisme te kiezen in je praktijk). Nadenken over de keuze is natuurlijk een goede zaak. Maar: als je in rondjes blijft lopen en alleen maar denkt aan alles wat fout kan gaan, dan ben je aan het piekeren.

Wat te doen aan piekeren?


Er zijn meerdere dingen die je kan doen als je merkt dat je in een negatieve cirkel terecht komt. Leg bijvoorbeeld je twijfels voor aan iemand anders. Advies van een buitenstaander kan een cirkel doorbreken. Lichaamsbeweging heeft ook een positieve invloed op onze gedachtes, dus je kan proberen je gedachten te verzetten door aan beweging te doen. Voor intuitieve coaches en therapeuten is gaan voelen nog wel de beste optie: doe een geleide meditatie, doe iets creatiefs, ga in de natuur wandelen of vraag je gidsen of engelen om raad.

Hoewel het natuurlijk heel moeilijk is, is het belangrijk het ‘pieker-patroon’ bij jezelf te herkennen. Zo kun je een onderscheid maken tussen ‘zinvol twijfelen’ en ‘onzinnig twijfelen’ waar je alleen maar ellendig van wordt.