Keuzestress: definitie en uitleg

Keuzestress is een vorm van stress die voorkomt als je een keuze moet maken. Kiezen betekent immers “ja” zeggen tegen de ene optie, en “nee” zeggen tegen de andere. Aan het maken van een keuze kunnen allerlei gevolgen verbonden zijn.

Als je een nieuwe ruimte zoekt voor een praktijk, heb je de kans dat er meerdere geschikte ruimtes aangeboden worden. Ze zullen ongetwijfeld allemaal hun voordelen hebben. Zo kan er één zijn die in het midden van het centrum zit, en een andere die recentelijk nog helemaal gerenoveerd is. Nu heb je de keuze tussen een perfecte locatie of een ruimte die van alle gemakken voorzien is. Als je voor het ene kiest, kun je niet meer voor het andere kiezen, en dit kan leiden tot stressgevoelens.

Enkele tips bij keuzestress


  • Ken jezelf! Wat vind je precies belangrijk in het leven? Probeer te kijken buiten de objectieve voor- en nadelen, maar probeer na te gaan wat jij zélf het belangrijkste vind.
  • Wat zegt de rest? Als je er echt niet uitkomt, kun je natuurlijk de raad van anderen inschakelen. Een frisse blik op het dilemma kan wonderen doen, en misschien krijg je inzichten waar je zelf nooit op was gekomen.
  • Denk aan de toekomst. Wat is de beste optie op de lange termijn? Wat past het beste binnen je vijfjarenplan?
  • Gebruik je hart! Voorkom een emotionele blokkade, laat je niet alleen leiden door je hoofd en luister naar je hart. Je hart is een betere raadgever dan je denken als het over kiezen gaat, zeker voor intuitieve coaches en therapeuten!