Wat is Tai Chi?

Tai Chi wordt steeds populairder. Dit blijkt al uit de Tv-reclames waarin Tai Chi wordt beoefend en zelfs in Star Trek is deze Chinese bewegingsleer te vinden.
Tai Chi is meer dan één ding. Het is een vechtkunst, gezondheidsoefening en een weg tot levenskunst. De wortels van deze kunst liggen in China. TaiChi heeft een bijzondere leer. Het gaat erom dat er wordt geluisterd naar de tegenstander en er gebruik wordt gemaakt van de veerkracht van ontspannen spieren. Dit wordt ook wel de interne energie genoemd.

Oorspronkelijk was Tai Chi Ch'uan (kortweg TCC) een vechtmethode. In deze vechtkunst lag niet de nadruk op spierkracht, agressie en overwinnen, maar op ontspanning, sensitiviteit, meegaandheid en harmonie.

De principes van deze leer zijn gebaseerd op het taoïsme. De tegengestelde krachten worden aangevuld. Deze krachten staan ook wel bekend als yin en yang. De tegenstellingen complementeren elkaar, maar vormen ook een eenheid. Tai Chi brengt deze tegengestelde eenheden bij elkaar en in balans.
Tac Chi Ch’uan heeft zich in de laatste eeuwen in China ontwikkeld tot vijf hoofdstijlen.
  • De Chen familie stijl: dit is de de oudste stijl.
  • De Yang familie stijl: in de negentiende eeuw ontstaan uit de veertiende generatie van de Chen stijl.
  • De Wu, of Hao stijl: ontstond uit de Chen stijl en Yang stijl.
  • De Sun stijl: ontstond begin twintigste eeuw uit de Hao stijl.
  • De Wu (Chian Ch'uan) stijl: ontstond uit de eerste generatie Yang stijl.

TaiChi heeft verschillende gunstige effecten op het welzijn van iedere persoon. Dit zijn de vier belangrijkste effecten:
  • Toename van lichaamsbewustzijn. Door de beoefening voel je je gauw beter in je vel. Dit komt doordat je je bewuster wordt van wat er afspeelt in je lichaam op het gebied van spanning, ontspanning en energie.
  • Verbetering van de circulatie. Met stress en hard werken blokkeren spieren snel. Dit werkt blokkerend op de bloeddoorstroming. Door de tegenwerkende spieren zullen de spieren ontspannen, waardoor er een betere doorbloeding plaatsvindt. Hierdoor functioneert het gehele lichaam beter en ben je minder vatbaar voor ziektes.
  • Stevig staan. Je leert met deze leer stevig staan. Onbewust zorgt dit voor een groter gevoel van zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Het zorgt oor contact met de aarde.
  • Coördinatie en balans. Door deze bewegingsleer heb je een beter gevoel voor activiteiten waarbij je je lichaam gebruikt.

Geef jij lessen in Tai Chi? Wil je meer mensen kennis laten opdoen met deze bijzondere leer? Meer mensen lesgeven?

Klanten werven voor je Tai Chi lessen? Dit leer je met het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.