Wat is SEO (Search Engine Optimization)?

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en wordt in het Nederlands ‘Zoekmachine Optimalisatie’ genoemd. Het is een techniek die jouw zichtbaarheid op het internet vergroot. Als je je website zó schrijft dat zoekmachines jouw makkelijk kunnen vinden, zal dit leiden tot meer bezoekers van jouw website. Als mensen iets zoeken op Google, is de kans groot dat ze niet verder kijken dan de eerste paar resultaten. SEO is een techniek om je website tot de bovenste resultaten te laten behoren. SEO richt zich op ‘organische zoekresultaten’, wat betekent dat het doel van SEO is dat je zónder het plaatsen van advertenties bovenaan (of in de top tien) komt bij Google.

Wat houdt SEO in?


Er zijn verschillende interne én externe technieken om de zichtbaarheid in de zoekresultaten te verbeteren. Je kan bijvoorbeeld een onderzoek doen naar de juiste sleutelwoorden voor jouw website. Daarnaast kan je de code van je website ‘versimpelen’ en ze zo Google-vriendelijk te maken (maar dit vereist kennis van programmeertaal), of werken aan het aantal externe vernoemingen van je website. Externe vernoemingen zijn andere websites die een link naar jouw webpagina plaatsen. Last but not least kun je de bestaande teksten optimaliseren voor de zoekmachines. Als je als coach gespecialiseerd bent in het begeleiden van vrouwelijke leidinggevende, kun je proberen je pagina zo te optimaliseren dat je bijvoorbeeld gevonden wordt als mensen zoeken op ‘coach voor vrouwelijke leidinggevenden’.

Voordelen van SEO


De voordelen van SEO zijn duidelijk: door bepaalde technieken toe te passen, stijg je in de zoekresultaten. Dit zorgt niet alleen voor meer autoriteit als website, maar ook voor meer zichtbaarheid bij potentiële klanten. Het is echter belangrijk niet vals te spelen als het om zoekmachine optimalisatie gaat, want dan kun je zelfs uit de zoekresultaten van Google verwijderd worden en op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ komen.