Wat is een imago consultant

Het is algemeen bekend. Imago consultancy is een vak apart. Als imago consultant houdt je je bezig met kleur, stijl en vorm. Nee, een imago consultant is niet iemand die zich bezig houdt met het inrichten van een huis en zich focust op interieur. Een imago consultant is niet gericht op dingen, maar op mensen.
Image is een bekend woord. Het is een term dat veel gebruikt wordt in heel veel verschillende disciplines maar met net een andere betekenis. Daarom is het lastig om te begrijpen wat een imago consultant precies doet.

Een consultant staat voor adviseur en image voor weergave of beeld. Met deze betekenissen kun je dus uitleggen dat een imago consultant adviezen geeft over hoe je op een positieve manier zichtbaar kunt zijn. Een imago wil je uiteraard altijd zo positief mogelijk voor spiegelen. Het gaat erom hoe een ander je ziet, en dan niet in termen van karaktereigenschappen en andere eigenaardigheden. Het gaat om hoe je eruitziet. En die ervaring kun je op veel verschillende manieren beïnvloeden. Dit wordt ook wel de persoonlijke communicatie genoemd. Andere benamingen zijn uitstraling en persoonlijke presentatie. Het gaat niet over je uiterijk. Dat is te smal. Een imago consultant houdt zich bezig met je gehele uitstraling. Daarbij zijn je mindset, je attitude of wereldbeeld, en vooral je zelfbeeld bij inbegrepen.

Mensen die bekend zijn met spirituele begrippen kennen de uitspraak ‘zo binnen, zo buiten’. En die uitspraak gaat bij image helemaal op. De meeste mensen beseffen niet dat je je ‘binnen’ naar ‘buiten’ uitstraalt.
Er zijn verschillende soorten consultants. De meeste zijn werkzaam als kleur- en stijladviseur. Deze consultant richten zich op voornamelijk de dingen die te maken hebben met het uiterlijk. Denk hierbij aan kleurgebruik, pasvorm en figuur, make-up, accessoires. Dit zijn de belangrijke onderdelen die te maken hebben met het uiterlijke imago.

Ook is er een groep en die noemen zich de fashion stylisten. Deze mensen zijn met name gefocust op het maken van ‘een mooi plaatje’. Het gaat om het maken van een opname binnen bepaalde tijds- en omgevingsgrenzen. Deze mensen verdiepen zich niet in het imago van een persoon, maar meer in de uitstraling van een plaatje. Deze mensen werken vaak voor tv, catwalk shows en magazines.

Ook heb je de imago stylistes. Deze mensen zijn gericht om het uiterlijk in overeenstemming te brengen met andere aspecten van een persoon. zoals haar/zijn persoonlijkheid, zakelijke functie en doelstellingen die zowel op persoonlijk als zakelijk gebied kunnen liggen.

Dan heb je ook nog de imago coach. Deze coach gaat verder dan alleen de uiterlijk en persoonlijkheid. Een coach neemt belemmeringen weg en mentale blokkades. Deze twee aspecten kan een persoon zeer in de weg staan om doelen te bereiken en succes te hebben. Een image consultant houdt zich bezig met persoonlijke ontwikkeling en personal branding. Haar/zijn werkgebied is de hele persoon: innerlijk en uiterlijk, zakelijk en persoonlijk.

Momenteel is de personal shopper ook helemaal in. Een personal shopper is iemand die voor en met klanten winkelt en advies geeft over hoe de garderobe ingedeeld moet worden.
Het werven van klanten is niet altijd even makkelijk voor een imago consultant. Een imago consultant is nog een relatief onbekend beroep. En onbekend maakt onbemind. Gelukkig kan je hier verandering in brengen. Alles over online klanten krijgen voor jouw je imago consultant sessies? Dat leer je met dit gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf.