Wat is Facebook retargeting?

Iedere klant doorloopt een proces van wens en behoefte naar dienst of product naar aankoop. Dit proces wordt ook wel de customer journey genoemd. Het is de weg die iemand gaat die op zoek is naar iets wat zijn behoeften en wensen vervult.

 
Het aankoopproces is verdeelt in drie fases:
  • Zoeken naar ‘iets’ om wensen en behoeften te vervullen
  • De opties afwegen om dat ‘iets’ te vervullen
  • Zoeken naar de vervulling van de gekozen optie

Ter illustratie. Een drukke vrouwelijke manager is al maanden gespannen. Haar schouderspieren zijn blokken beton geworden en de pijn straalt door tot in het midden van haar rug. Ze gaat op zoek naar iets wat de pijn weghaalt. Ze zoekt op internet naar termen zoals: ‘ontspannen schouders’, ‘knoop in schouder weghalen hoe?’ en ‘overspannen spieren’. Ze komt terecht op diverse producten zoals warmtezakken en zalfjes, maar ook bij diensten zoals acupunctuur en massages. De vrouwelijke manager belandt in de volgende fase van het proces. Zij bekijkt alle opties, wikt en weegt de voor- nadelen van elke dienst en product en hakt uiteindelijk de knoop door en kiest voor een wekelijkse massage. De volgende stap in het proces breekt aan. Het vinden van een masseur of masseuse.
Alleen wat heeft deze weg te maken met Facebook retargeting? Nou, alles! Facebook retargeting gaat over het feit dat Facebook herkent in welke fase jij zit en op basis daarvan advertenties aanbiedt. Weet jij al welk merk schoenen je wilt aankopen, dan verschijnen er diverse Facebook advertenties over dat merk schoenen. Alleen hoe komt het dat Facebook deze kennis heeft?

Met Facebook retargeting kunnen de Sidebar en News Feed ingezet worden. Bezoekers worden voor retargeting herkend met een cookie. In de code van je eigen website plaats je eenmalig een stukje Javascript-code. Met deze zogenaamde Smart Pixel kunnen specifieke retargeting-cookies worden geplaatst. Via het platform van Adcrowd kun je dan een gerichte advertentie op Facebook aan deze bezoeker laten zien. De verschillende type bezoekers worden op deze manier geïdentificeerd. Een bezoeker die alleen jouw homepage bezoekt, zit hoogstwaarschijnlijk alleen nog in de eerste fase, dan iemand die zijn of haar winkelmandje heeft gevuld.

Met deze kennis wordt een Facebook advertentie specifiek op een voor jouw relevante klant afgestemd. Bezoekers uit elk specifiek segment krijgen een andere advertentieboodschap te zien. Zo weet je zeker dat jouw advertenties bij de juiste persoon belanden.
Facebook retargeting is voor elke zelfstandige en elke praktijk nuttig. Middels Facebook Retargeting worden je Facebook advertenties beter in gezet met een beter resultaat als gevolg. Het leidt namelijk uiteindelijk tot veel meer conversie. Wil jij meer klanten werven met Facebook? Het is belangrijk om te weten wat je moet doen. Wil je als intuïtief coach of therapeut meer klanten in je praktijk? Zet Facebook in, dat kan ook intuïtief! Doe de cursus Intuïtief klanten werven met Facebook, helemaal gratis!