Wat is angst voor succes?

Angst voor succes is de angst voor de verwachte gevolgen van een succesvol leven of succesvol bedrijf. De meeste coaches en therapeuten willen een succesvol bedrijf, maar kunnen (onbewust) terugschrikken voor de verantwoordelijkheden, risico’s en verwachtingen die daarmee gepaard gaan. Het is dus niet de angst voor het succes zelf, maar  de angst van wat het succes met zich meebrengt.

In die zin is angst voor succes verwant aan faalangst. Angst voor succes kan leiden tot uitstelgedrag en het saboteren van het eigen succes. Een coach of therapeut met faalangst zal überhaupt niet beginnen aan een taak, maar een coach of therapeut met angst voor succes zal wel beginnen aan een taak, maar het succesvol afmaken saboteren. Deze angst kan zich in meerdere vormen voordoen: zo kan je bang zijn voor kritiek als je succes hebt behaald (hoge bomen vangen immers veel wind!), je kan bang zijn om het succes te verliezen (en dan als 'loser' bestempeld te worden), of om als persoon te veranderen door het succes (en daardoor vriendschappen kwijt te raken).

Omgaan met angst voor succes


Angst voor succes is een complexe zaak en niet 1-2-3 te verhelpen. Deze drie tips kunnen echter een begin vormen:
  • Angst voor succes is normaal. Net als bij spreekangst en faalangst heeft bijna iedereen dit tot op zekere hoogte. Angst voor succes is een manier om te uiten dat je iets belangrijk vindt of ergens om geeft. Dit is niet meer dan normaal! Het wordt pas een probleem als het daadwerkelijk in de weg van je succes komt te staan. Troost je met de gedachte dat zelfs de meest succesvolle coach of therapeut zenuwachtig is bij het lanceren van een nieuwe dienst.
  • Succes is een leerervaring. Ben je bang om het succes te verliezen doordat je fouten maakt? Hou voor ogen dat je het meeste leert van je fouten en je het meeste laten groeien. ‘Met vallen en opstaan’ is positief!
  • Neem succesvolle mensen als voorbeeld. Lees de levensverhalen van succesvolle mensen eens. Je zult zien dat zij ook met vallen en opstaan hun succes behaald hebben en dat ze nog steeds fouten maken. Leer van hen hoe zij omgaan met de verantwoordelijkheden, risico’s en verwachtingen die gepaard gaan met hun succes.