Wat is angst voor afwijzing?

Angst voor afwijzing is bang zijn in de ogen van de ander tekort te schieten of dat de ander je in de steek zal laten als je jezelf laat zien zoals je bent. Deze angst kan zich in allerlei situaties voordoen, zowel professioneel als in een romantische context.

In je marketing komt de angst voor afwijzing nadrukkelijk naar voren. Als je jezelf bent, jezelf goed weet te profileren en een positieve uitstraling hebt, ben je uiterst aantrekkelijk voor je doelgroep en zal je veel klanten krijgen. Het is wel nodig dat je jezelf laat zien zoals je bent en zichtbaar wordt. De keerzijde van zichtbaar zijn is dat mensen je dan ook kunnen afwijzen en dat is vaak een reden voor coaches en therapeuten om op de achtergrond te blijven. Met als gevolg: geen zichtbaarheid, geen klanten.

Het is natuurlijk ontzettend pijnlijk om afgewezen te worden. Maar niemand ontkomt aan afwijzing: er zijn onderzoeken die melden dat - wat je ook doet of bent -1/3 van de mensen je leuk zullen vinden, 1/3 je niet leuk vinden en 1/3 weet het niet.

Daarom is het zo belangrijk met klanten te werken die jou waarderen, die zogezegd tot de 1/3 van de mensen behoort. Dan is het leuk om zichtbaar te worden, omdat deze mensen juist graag met jou werken. Een goede doelgroep kiezen is dus de beste remedie in je praktijk tegen de angst voor afwijzing.