Wat is een Facebook Edgerank

Valt het je wel eens op dat de berichten die jij voorgeschoteld krijgt op je nieuwsoverzicht op Facebook van mensen zijn waar jij nauw mee betrokken bent en dat je berichten te zien krijgt die jou interesseren. Dat is niet vreemd. Facebook baseert op basis van een hoop factoren wat jou interesseert en met wie jij veel omgaat. Zo kijkt Facebook bijvoorbeeld naar de scroll snelheid waarmee jij door je nieuwsoverzicht gaat. Ga jij snel langs een bericht of sta je even stil bij een post die jou interesseert. Welke berichten like jij allemaal en op welke berichten klik jij door? Wat zijn je vind-ik-leuks op Facebook? Allemaal gegevens die Facebook opslaat.

 
De Facebook Edgerank is het algoritme van Facebook. De term ‘Edge‘ in de Facebook Edgerank komt voort uit de benaming die Facebook geeft aan content. Zo wordt een statusupdate edge genoemd, maar ook het liken of reageren op berichtjes wordt aangeduid met het woord edge of uploaden van een foto, maar ook het aanpassen van je relatiestatus is een edge. Om het kort samen te vatten: elke Facebook interactie creëert een edge.

Het totaal aan edges vormt de Edgerank, het algoritme van Facebook. Het Edgerank-alogritme van Facebook beoordeelt de hoeveelheid van berichten die er op een bepaald moment aanwezig is en bepaalt aan de hand van jouw meest waardevolle connecties welke delen van deze contentberg in jouw nieuwsoverzicht terecht komt. Jouw timeline met content is dus eigenlijk geen gewoon nieuwsoverzicht, maar een wiskundig samengestelde selectie van de belangrijkste informatie hieruit.
De Edgerank-formule bestaat uit 3 elementen: affiniteit, gewicht en verval (in de tijd).

 

Affiniteit


Affiniteit gaat over hoe betrokken je bent op een andere gebruiker. Aan deze betrokkenheid wordt een score toegekend. Het gaat over hoe vaak jij het profiel van iemand bezoekt, de foto’s bekijkt en de status liked. Allerlei interacties die de affiniteitsscore hogerop brengen. Echter geldt dan niet dat jij in het nieuwsoverzicht van de ander voorkomt. Het is zogezegd one-way-traffic. Dit betekent dat je als zelfstandige met je eigen Facebook pagina meer moeite moet doen om veel ‘edges’ te ‘verdienen’.

Gewicht


Gewicht is een score die is gebaseerd op de ‘waarde’ van de content. De ene content is meer waard dan andere vormen van content. Zo lijkt het dat foto’s, video’s en links meer waarde hebben dan gewone tekstuele updates. Het liken van een Facebookpagina van jouw bedrijfspagina heeft weer een lagere waarde. Maar wanneer iemand ‘incheckt’ op locatie bij jouw praktijk, dan verdien je een dikke waardevolle edge!

Verval


Verval is tenslotte een score die is gebaseerd op tijd: nieuwere postings maken meer kans om in het nieuwsoverzicht te verschijnen dan oudere. Daarom is het belangrijk dat je een post plaatst op het moment dat je doelgroep online is.

 
Verhoog de affiniteit tussen je pagina en je fans, verhoog de waarde van je postings en voorkom verval door de tijd. Alleen hoe zorg je er nou voor dat jouw coachingpraktijk een online bekendheid wordt? Zet Facebook in, dat kan ook intuïtief! Doe de cursus Intuïtief klanten werven met Facebook, helemaal gratis!