Doelgroep: definitie en uitleg

Een doelgroep is de groep mensen die tot je potentiële klanten behoren. Het bereiken van de juiste mensen is belangrijk voor het bereiken van succes. Personen horen bij dezelfde doelgroep omdat ze een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben. Voor de hand liggende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld woonplaats, geslacht, of leeftijd. Er zijn allerlei dingen die hierbij meespelen. Als je jezelf goed hebt gespecialiseerd hebt om een bepaald urgent probleem op te lossen voor je doelgroep, dan is de locatie niet zo'n belangrijk gegeven. Mensen komen dan van heinde en verre naar je toe omdat ze graag door een specialist geholpen worden.

Door in te spelen op je doelgroep kun je gericht potentiële klanten benaderen. Een bericht over je gratis workshop voor vrouwen in de overgang, plaats je niet in een Facebook groep die bestemd is voor jongeren. De kans dat jouw doelgroep daar aanwezig is, is nihil. Niet iedereen zal interesse hebben in de dienst jij te bieden hebt en door je doelgroep te bepalen zal je de mensen weten te bereiken die dit wél hebben. Iets wat je kan helpen bij het bereiken van je doelgroep is het maken van een klantenanalyse. Door jezelf de vraag te stellen wat jouw klanten (doorgaans) gemeen hebben, kan je bepaalde kenmerken die vaak voorkomen herkennen en zo vinden wat jouw doelgroep is.

Hoe vind je je doelgroep?


Doe dit op een intuitieve manier, dat sluit het beste aan bij intuitieve coaches en therapeuten! Doe de oefeningen uit deze blogs:

Ontdek je droomklant of Zo herken je jouw ideale klant!