Automatische piloot betekenis

Is het je wel eens opgevallen dat je veel dingen onbewust doet? Ontbijten en tandenpoetsen doe je gedachteloos. Je pakt elke dag dezelfde route naar je werk. Drinkt koffie en opeens is de bak leeg. Haren wassen doen we terwijl we de volgende dag peinzend doornemen. Zo brengen we een dagelijkse routine in ons leven. Dit komt omdat onze hersenen veel dingen automatisch regelen. Dat wordt de automatische piloot genoemd.

Automatische piloot betekent op de — spelen; iets op de — doen, iets doen zonder er veel bij na te denken; terugvallen op routine. Deze term bezit een soort metafoor. De automatische piloot is namelijk afgeleid van het instrument dat een schip koers doet varen waarop men deze heeft ingesteld. Het is een automatische stuurrichting.

 
De automatische piloot beschermt ons voor een overload aan informatie. Je hoeft niet overal diepgaand over na te denken, dat zou te moeilijk en tijdrovend zijn. Echter heeft dit als gevolg dat je veel dingen in je leven mist, doordat je veel ‘gedachteloos’ door het leven gaat. We leven te weinig in ‘het-hier’en-nu’.

Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, geen positieve (voor)oordelen hebben, negatieve emoties en allerlei onjuiste interpretaties op van alles en nog wat loslaten, gebeurt zonder dat je dat merkt. Zo kan je door je eigen automatische piloot in een negatieve vicieuze cirkel belanden. Af en toe van deze automatische piloot gaan is daarom van groot belang.

 
Wanneer we niet regelmatig onze hersenen prikkelen voor nieuwe ervaringen slijten dergelijke paadjes er dieper in. Zo blijven we doen wat we altijd doen. Met name mensen met hooggevoeligheid neigen hiernaar. High Sensitive Personen zoeken niet gauw nieuwe wegen op en vermijden risico’s.

Stap af van de automatische piloot! Neem een andere route naar je werk, begin met mindfulness, stap in de verkeerde rij bij de kassa, ontbijt eerst en dan pas omkleden, sta stil in contact met de ander. Oftewel, doe dingen af en toe eens anders. Je zult merken dat je je hersenen activeert en van de automatische piloot afstapt.

 
Hou jij je veel bezig met mindfulness, yoga of andere soortgelijke methoden om in het hier en nu te komen, dan komt deze theorie je vast bekend voor. Maar misschien durf jij jezelf niet snel op het internet te tonen als coach of therapeut. Tijd om daar ook verandering in te brengen! In het gratis boek De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf leer je hoe je op een intuitieve manier, in het hier en nu klanten aantrekt.