Wat is angst voor zichtbaarheid?

Angst voor zichtbaarheid is de angst om iets te doen waarop de aandacht gevestigd wordt. Het is angst om in het midden van de belangstelling te staan. Angst voor zichtbaarheid kan zich bijvoorbeeld voor doen als je voor een groep moet spreken, je ervaringen wilt delen in een blog, of potentiële klanten een aanbod moet doen.

Het kan zich uiten door het gevoel dat je talenten en expertise vanzelf wel duidelijk zullen worden en dat het niet nodig is de aandacht op jezelf te vestigen om deze zélf duidelijk te maken. Deze angst kan bewust zijn, maar ook onbewust en zo leiden tot een passievere houding. Té druk zijn om nieuws kansen aan te grijpen, in de ‘comfort zone’ blijven, enzovoorts.

Angst voor zichtbaarheid overwinnen


Om je wijsheid te delen is het echter onvermijdelijk om zichtbaar te zijn: je moet mensen laten weten dat je er bent en wat je te bieden hebt. Hoewel de boodschap die je hebt wellicht écht een toegevoegde waarde heeft, blijft deze toegevoegde waarde onzichtbaar als de boodschap ongehoord blijft.

Angst voor zichtbaarheid kan zich uiten in het gevoel dat het delen van de kennis en specialisme als opschepperij is, of dat mensen er wellicht helemaal niet op zitten te wachten. Ook kan zichtbaarheid zich vertalen naar kwetsbaarheid: je zegt immers ‘hier ben ik en dit is wat ik doe’ en geeft mensen zo de mogelijkheid tot het uiten van kritiek.