Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
20 mei 2014 
in Geld
3 min. leestijd

De meeste zelfstandig coaches en therapeuten die ik spreek, hebben te weinig klanten en te weinig inkomen. Maar ook als ze genoeg klanten hebben, verdienen ze vaak te weinig. Ze ervaren dat ze altijd hard moeten werken voor een klein beetje geld. Hun financiële beloning staat niet in verhouding tot de inspanning die ze leveren. Als ik doorvraag blijkt vaak het volgende:

  • ze vragen lage tarieven uit angst dat klanten hun diensten anders niet afnemen;
  • als familie of vrienden hun hulp inroepen, durven ze geen geld te vragen omdat ze bang zijn de relatie te beschadigen;
  • ze durven niet met zakelijke klanten over hun tarief te onderhandelen, want dan missen ze de deal.

Coaches en therapeuten doen niets liever dan anderen helpen. Ze zijn helemaal gericht op wat de ander nodig heeft. Dat geven is zo vanzelfsprekend dat ze niet zien, hoeveel waarde ze aan hun klanten geven.

Herken je dit? Durf jij ook niet meer geld te vragen? Word jij emotioneel door jouw klanten gewaardeerd, maar niet financieel? Dat hoeft dus niet!

Realiseer je dat je met jouw dienstverlening veel waarde aan je klant levert, veel meer dan je nu denkt. Je mag daar dus een passende financiële beloning voor vragen.

Voel dat je jouw klanten juist helpt door een passende beloning te vragen. Ze hebben bewondering voor iemand die zichzelf serieus neemt en zichzelf op waarde schat. Vaak schatten zij zichzelf niet op waarde. Als jij dat wel doet, ben je een gezond voorbeeld voor hen.

Besef dat het een heel terecht verlangen is om je ook financieel goed beloond te voelen. Je hoeft niet op een houtje te bijten. Iedereen heeft het recht om het leven te leiden dat hij of zij graag wil, jij dus ook!

De eerste stap is om te ontdekken hoeveel je waard bent voor je klanten. (Uiteraard bedoel ik hier mee hoeveel je dienstverlening waard is. Jouw waarde als mens is niet in euro’s uit te drukken). Beantwoord de 3 volgende vragen om erachter te komen hoeveel waarde je met je hulp aan je klanten geeft:

  1. Welke resultaten hebben jouw klanten bereikt door jouw dienstverlening?
  2. Welke eigenschappen waarderen klanten bijzonder in jou?
  3. Als mensen jouw hulp niet zouden inroepen, welke grote problemen houden ze dan?

Zie je nu hoeveel waarde je levert en dat je een grote positieve invloed op het leven van je klanten hebt? Weet je geen antwoorden op deze vragen? Stel ze dan eens aan je klanten.

Weet je die waarde eenmaal, dan is het belangrijk deze waarde op een overtuigende manier aan je mogelijke klanten over te brengen. Daar heb ik vele andere artikelen over geschreven, lees bijvoorbeeld artikel ‘5 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert’ of het artikel ‘3 essentiële tips voor een website die klanten aantrekt’.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf 100% overtuigd bent van wat je te bieden hebt. Dan ga je vanzelf op zoek naar manieren waarop je jouw klant kunt overtuigen voor jou te kiezen en word je als vanzelf zelfverzekerder. Dan gaan je tarieven omhoog, en klanten betalen je graag. Naar vrienden en familie stel je je zakelijk op terwijl de relatie goed blijft. Onderhandelen met zakelijke klanten gaat je gemakkelijk af en je haalt de deal binnen!

Meer ondersteuning nodig om te durven vragen wat je waard bent?

Doe dan mee aan de Hart en Ziel Marketing Academie. Je leert precies wat je moet doen om te vragen (en krijgen!) wat je waard bent. Daarbij leer je ook hoe je je favoriete klant bepaalt, hoe je je website, blog en nieuwsbrief schrijft. Facebook en Linkedin hebben geen geheimen meer voor je. Bovendien leer je een webinar geven, een intakegesprek voeren en online trainingen ontwerpen. Alles op een intuitieve en praktische manier. Resultaat: volop klanten en plezier in je marketing!

Lees hier meer over de Hart en Ziel Marketing Academie

Hoe is dat voor jou? Weet jij wat jouw dienstverlening waard is? Wat zijn jouw antwoorden op de bovenstaande 3 vragen? Laat een reactie achter hier op mijn blog, je krijgt altijd antwoord.

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf’ aan.
Over de schrijver
Annemarie Stallinga
Door

Annemarie Stallinga

op 20 May 2014

Beste Annie,Dank je wel voor je tips! Ik ga er als startende ondernemer mee aan de slag. Het is een spannende tijd en ik herken me heel goed in je stuk over prijsstelling... Ben ik dit wel waard, ik wil vooral graag helpen. Maar ik voel ook dat geven en ontvangen dan niet in balans zijn. Aan de slag dus ;-)Hartelijke groet, Annemarie

Annie
Door

Annie

op 24 May 2014

Hi Annemarie, dank voor je openhartigheid! Ja, dat is zeker spannend om meer te gaan durven vragen. Weet dat klanten vaak bereid zijn meer te betalen als je hen duidelijk maakt wat de waarde van je dienstverlening is. Gewoon durven en ervaren hoe het uitpakt. Succes! Groeten, Annie

Joke Pel
Door

Joke Pel

op 22 May 2014

Dag Annie, Ik heb er geen last mee om geld te vragen voor mijn dienst. Als men zegt je bent niet goedkoop, zeg ik; klopt, dan heb je ook wat, ik ben niet goedkoop en ook niet gratis. Ik zou ook niet mijn prijs naar beneden halen zo van nu in de aanbieding nu van 80 euro naar 50 euro, net of je waarde zakt. En dit is inderdaad een signaal dat je geen geld[ waardering] durft te vragen voor je diensten Wel kan ik zeggen iets extra te "schenken" kado"bv een analyse. De klanten die goed betaald hebben zeggen dat het dubbel en dwars waard was en de beste investering in zichzelf ooit. warme groet, Joke

Annie
Door

Annie

op 24 May 2014

Dag Joke, Zo mag ik het horen! Je bent een voorbeeld voor anderen door je diensten genoeg waard te vinden. Het begint echt bij jezelf, wamt als jij het je potentiele klant niet duidelijk kan maken, dan kan niemand het niet! Ga vooral zo door. Gr, Annie

Tineke
Door

Tineke

op 15 Jun 2014

Dag Annie,Ik zag net weer je email over hoeveel je jezelf waard vindt. Ik heb al wel mensen gecoached en volg nu een opleiding voor counselor. De klanten met wie ik heb geoefend voor een counselingtraject hebben bijna allemaal het nodige uit het traject gehaald. Dit heb ik gratis gedaan, maar ik merk dat ik nu in tweestrijd sta gezien de reacties van de mensen. Moet ik de mensen gratis blijven begeleiden totdat ik geslaagd ben voor mijn opleiding of kan ik al eerder een bijdrage vragen? Graag hoor ik van je. Hartelijke groet Tineke

Annie
Door

Annie

op 23 Jun 2014

Hallo Tineke, zijn die oefenklanten verplicht vanuit je opleiding? Moet je een aantal uren verplicht oefenen? Dan is het zaak die klanten ook snel te krijgen en kan het helpen als je er niets of heel weinig voor vraagt. Wel zou ik altijd om een referentie vragen voor op je website. Referenties scheppen vertrouwen voor toekomstige klanten. Is het niet verplicht of heb je veel tijd over om je geod in marketing te verdiepen, dan zou je natuurlijk meer kunnen vragen. Het gaat om de resultaten die je voor je klanten boekt en niet perse of je de opleiding af hebt gemaakt. Succes! Annie

Selma
Door

Selma

op 12 Nov 2014

Een heel fijn artikel Annie! Ik ben momenteel een ondernemingsplan aan het uitwerken en ik zit er nog wel een beetje mee hoe ik binnen mijn praktijk een evenwicht ga vinden tussen de prijzen die ik hanteer voor de onvergoede diensten die ik lever en de door de zorgverzekering vergoede diensten, waarvan de prijzen vastliggen. De vastgelegde prijzen zijn bijzonder laag in vergelijking met de tarieven die de NZa adviseert voor mijn beroepsgroep. Ik zou voor de onvergoede diensten dus het NZa-tarief kunnen vragen, maar ik weet niet wat wijsheid is. Het is fijn om door dit artikel weer wat nieuwe ideeën gekregen te hebben, zodat ik bij mezelf na kan gaan wat goed voelt.

Annie
Door

Annie

op 13 Nov 2014

Fijn dat het artikel je geïnspireerd heeft! Kan idd lastig zijn als je met zorgverzekeraars vergoede diensten werkt. Sommige van mijn klanten kiezen ervoor dat helemaal niet te doen ivm alle regeltjes, steeds meer beperkingen en eisen. Geeft je veel meer vrijheid, met name in je tarieven. Succes met je ondernemingsplan.

Caroline Haenen
Door

Caroline Haenen

op 19 Sep 2015

Dank Annie. Helemaal waar. ik ben nog aan het stoeien met mn prijs. Zelf vind ik het mezelf iig Nu waard om een vol tarief te vragen. Die stap heb ik al gewonnen.. na jaren. Nu nog doen bij iedereen en niet afhankelijk van wat anderen eventueel zouden willen/ kunnen betalen. Ik houd alrtijd veel te veel rekening met anderen en omdat ik zelf al jaren van een minimuminkomen moet proberen rond te komen wil ik een ander besparen dat hij/zij mijn diensten niet zou kunnen betalen. Dank ik heb mijn mind opgemaakt. Lieve groet, C Caroline

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 24 Sep 2015

Graag gedaan Caroline! Goed dat je je mind hebt opgemaakt, je mag vragen wat je waard bent! Liefs, Annie

Jo
Door

Jo

op 14 Oct 2015

Leuk artikel. Ik zat net te overwegen om meer te gaan vragen. Ik boek met de kinderen nl.zeer goede resultaten (bedrijf in leerbegeleiding primair onderwijs). Maar wel spannend aangezien je toch wel klanten nodig hebt als starter, maar met 3 HBO's op zak en ervaring als docent mag ik er nou ook wel wat voor gaan vragen. Al maken die goedkope studenten die het erbij doen en andere bange starters het je niet gemakkelijk. Maar goed toch maar doen en geloven dat als ik er voor sta, zij ook komen. Ik ga maar eens op onderzoek uit wat een goed bedrag is. Tips zijn welkom? Dank!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Oct 2015

Hallo Jo, goed dat je weet wat je waard bent! Het is natuurlijk wel belangrijk dat je je waarde ook goed duidelijk maakt aan je potentiële klanten en dat ze vertrouwen in je aanpak hebben. Daarom verwees ik in het artikel ook naar andere tips b.v. over het schrijven van je website. Lees ze nog eens na: ‘5 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert’ of het artikel ‘3 essentiële tips voor een website die klanten aantrekt’.

Lydian
Door

Lydian

op 15 Oct 2015

Hallo Annie,Ik ben net gestart, ik heb mijn prijzen iets naar beneden aan moeten passen om dat er bij mij in de buurt ook net iemand met hetzelfde is begonnen, en ik mijzelf niet de markt uit wilde prijzen. Dus, ja ik weet wat ik wilde vragen, maar je moet toch ook mee reageren met wat er in je omgeving gebeurt? of had ik mijn prijzen moeten laten staan? En het voornaamste is toch in het begin dat je klanten krijgt en je naam begint te maken, omdat ze over je tevreden zijn? En nu liggen mijn prijzen misschien wel meer in het midden, zodat ze voor veel meer mensen bereikbaar worden. En ja ik heb ook wel moeite om geld te vragen van familie, en daar heb je wel gelijk in, ik moet mij zelf daar ook serieus innemen. Ik weet wat ik waard ben, maar dat betekend nog niet dat anderen dat nu ook al zien! Ik zal mij toch eerst waar moeten zien te maken, en dat kan alleen wanneer ik klanten kan helpen en zij tevreden zijn en mij aanbevelen bij hun familie en vrienden. Groetjes Lydian.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Oct 2015

Hi Lydian,Natuurlijk moet je als starter nog vertrouwen opbouwen. Referenties helpen daar heel goed bij. Dus als je in het begin minder vraagt, klanten krijgt en daar referenties aan over houdt, kun je daarna je prijzen verhogen. Je waarde overbrengen is net zo belangrijk, daar verwees ik in het artikel ook naar zoals naar ‘5 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert’ of het artikel ‘3 essentiële tips voor een website die klanten aantrekt’.

Anton Honing
Door

Anton Honing

op 16 Oct 2015

Een sterk blog weer Annie. Zet je en mij weer aan het denken. Het blijft best lastig omdat de tarieven zo uit elkaar liggen. Daarnaast is mijn ervaring nu dat je vooral goed je doelgroep moet gaan bepalen en daar faire tarieven kunt hanteren. Ik merk dat dit een groeiproces is en je op een gegeven moment op een punt komt dat het genoeg is als je gratis of met korting gaat werken. Heel fijn om ervaring op te doen en positieve referenties te krijgen maar daar blijft de schoorsteen niet van roken. Nog erger, het vreet aan je omdat je kwaliteit biedt en daar ook voor betaald mag krijgen. Ik vind dat ik met mijn visie, concept, aanpak en product/dienst onderscheidend ben en iets extra's breng naar klanten. Dus mijn omslagpunt is daar bereikt, daar dragen je blogartikelen en reacties zeker positief aan bij.

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Oct 2015

Dank je Anton! Tarieven liggen met name ver uit elkaar omdat de ene ondernemer zichzelf beter verkoopt als de andere. Niet perse omdat hij of zij zoveel beter in het vak is. Goed dat je zelf voelt dat je een omslagpunt hebt bereikt. Besteed veel aandacht aan je waarde zodanig overbrengen dat je potentiële klanten het ook echt zien, dan zullen ze gaan betalen!

Peter1568
Door

Peter1568

op 09 Nov 2015

Ik vraag nooit ergens geld voor, voelt voor mij niet goed. Ik heb ook niets met geld. Het universum zorgt voor mij en ik ben tot op heden nog nooit iets tekort gekomen. Ik leef een simpel leven en heb geen behoefte aan luxe en dergelijke onzin. Mijn vader vroeg vroeger voor een consult 75 gulden van een uur en zijn vrouw "niet mijn moeder" 150 voor een consult. Ik doe altijd alles gratis. Ik ben niet meer dan een doorgeef luik van het universum en mijn grootste beloning is om mensen die ik heb geholpen te zien opbloeien en weer plezier in het leven te zien hebben.

Karel Thieme
Door

Karel Thieme

op 11 Nov 2015

Mooi. Gelooft u in Jezus Christus?

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Nov 2015

Dank je! Vanwaar je vraag over Jesus Christus?

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 21 Nov 2015

Er zijn meerdere wegen naar Rome Peter!

linda
Door

linda

op 27 Jun 2016

Komt op het goede moment daar wij met onze tarieven aan het stoeien zijn voor een nieuwe dienstverlening. Waar ik moeite mee heb is aan bekende relaties, vrienden aan te geven dat ze voor bepaalde diensten moeten betalen. Door klanten die wij al gehad hebben weten we wel dat wat wij doen erg goed is, zijn zeer tevreden, komen terug voor advies, geven referenties af die we mogen gebruiken voor de marketing etc. Echter leven wij hier in een omgeving (spanje) waar men gewend is weinig, naar nederlandse maatstaven dan, voor iets te betalen. Voor buitenlandse klanten ligt dat weer anders. Dus het is een heel gepuzzel. Voorbeeld: in nederland was mijn consulttarief 77,00 euro dat is iets wat ik hier onmogelijk kan vragen. Het uurtarief van mijn man was 38 euro, daar heb je hier drie man voor ipv 1. Dus hoe gaan wij hier mee om dat is echt lastig. Ik vind het ook moeilijk als iemand hier binnenwandelt en van ons tijd vraagt en advies daar iets voor te vragen. Het zit dan al in een 'kennissensfeer en we helpen elkaar'. Ik weet wat wij waard zijn door onze klanten van het afgelopen jaar en als ik dat nuchter bekijk zijn onze tarieven laag. Onze kracht zit in advies geven, hulpvaardigheid, gastvrijheid, praktische hulp, kennis, vaardigheden, tijd. Elk van ons is kundig en ervaren en mijn man is in zijn vakgebied als bouwer en oplossingswerker erg ervaren en gedreven. Mooie nadenker deze blog! onze website is dus onder constructie daar door onze ervaringen helemaal herschreven moet worden. Tja nu ik er zo over nadenk...er zijn al twee klanten geweest die dik meer betaald hebben dan wij vraagde...mmmm

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 05 Jul 2016

Er zijn dus wel mensen die goed willen betalen. Zet voor je zelf eens op een rijtje wat voor klanten dat waren. Wat maakte dat ze meer wilde betalen? Doe je voordeel met die informatie en zoek meer van dat soort klanten. Succes Linda!

Renske
Door

Renske

op 27 Nov 2018

Bedankt voor dit ondersteunende artikel! Herkenbaar :)

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 29 Nov 2018

Fijn, Renske! Blij dat je er iets aan had. Groeten, ANnie

Reactie plaatsen