Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
09 mei 2012 
2 min. leestijd

Veel therapeuten en coaches leven in de veronderstelling dat je iedere klant die zich aandient ook moet helpen, ook al vindt je die klant helemaal niet leuk. Want anders verdien je niet genoeg is hun idee. Andere coaches en therapeuten voelen zich vanuit hun dienstverlenende houding verplicht iedereen te helpen die een beroep op hen doet.

Soms zijn zelfstandig dienstverleners vanuit hun geschiedenis gewend om met mensen contact te hebben die hen niet waarderen en die niet bij hen passen. En denken ze dat ze moeite – heel veel moeite – moeten doen om een beetje waardering van een ander te krijgen. En datzelfde patroon zet zich voort in het werken met hun klanten.

Niet-leuke klanten kosten je je werkplezier: het is frustrerend en vervelend om met klanten te werken die je niet liggen. Vaak schatten niet-leuke klanten jou niet op waarde, dat voel je in portemonnee, in je zelfwaardering en in je energie.

Je kan jezelf zelfs schuldig voelen, omdat je vanuit je plichtsgevoel vindt dat je die niet-leuke klant moet helpen, terwijl je het diep in je hart liever niet doet. Alles bij elkaar krijg je het gevoel dat een ander jouw leven en jouw werk bepaalt. En dat was niet wat je voor ogen stond toen je voor jezelf begon.

De essentie is dat veel coaches en therapeuten zich niet bewust zijn voor welke klanten ze het liefste werken. Ze staan er niet bij stil en gaan verder op de automatische piloot. Anderen gunnen zichzelf geen fijne klanten omdat ze zo gewend zijn om meer te geven dan te krijgen.

Het is een misverstand dat je als coach of therapeut iedereen maar als klant moet accepteren. Een van de basisvoorwaarden om met hart en ziel te werken is, dat je werkt met klanten waar je graag contact mee hebt. Dat je werkt met klanten die jou vertrouwen en waar je je mee verbonden voelt.

Klanten waar je graag mee werkt, zijn ook precies de klanten die het meeste baat bij jouw dienstverlening hebben, ze zijn gemotiveerd om iets van je te leren en bereid ten positieve te veranderen.

Natuurlijk is het belangrijk dat je genoeg verdient, maar dat komt pas aan de orde als je weet wie jouw favoriete klant is. Want zodra het duidelijk is wie dat zijn, kun je hen vragen waar zij behoefte aan hebben en voor welke dienstverlening ze bereid zijn goed te betalen. Zodat je én met leuke klanten werkt én een ruim inkomen kunt verdienen.

Het allerbelangrijkste is dus dat je jezelf bewust wordt wie jouw ideale klant is. En dat je het jezelf ook echt gunt om met die fijne klanten te werken. Lees in de blog Zo herken je jouw ideale klant hoe je die ideale klant ontdekt en wat je kunt doen om jezelf leuke klanten te gunnen.

Meer ondersteuning nodig bij het vinden van je ideale klant?

Volg dan de online training Ontdek Intuïtief je Favoriete en Goed Betalende Klant! Je ontdekt in deze training wie de klanten zijn waarbij je al je je favoriete interesses en talenten kunt inzetten. Met deze training vind jij de klanten die jou waarderen en graag voor jouw dienstverlening betalen. 

Klik hier voor de training Ontdek Intuitief je Favoriete en Goed Betalende Klant

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf’ aan.

Over de schrijver
Inge
Door

Inge

op 04 Feb 2016

Hoi Annie, Beterschap! Wat je schrijft zou ideaal zijn .... Maar wanneer 'die niet leuke klant' zich meld wat antwoord ik dan. Je kan toch moeilijk iemand weigeren. Ik vind dat heel moeilijk. Op slechte reviews zit ik ook niet te wachten. Hartelijke groet, Inge

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 10 Feb 2016

Dank je Inge. Belangrijk is dat je je in je marketing richt op je ideale klant, dan komen die ook vanzelf op je af. Mocht er toch een 'niet-leuke klant' bij zijn, dan kun je zo iemand natuurlijk doorverwijzen. Je kent vast wel collega's die beter bij die persoon passen. Als je jouw ideale klant helder hebt, kun je dat ook gemakkelijk communiceren, b.v. door te zeggen dat je met [vul hier de kenmerken van je ideale klant in] klanten de beste resultaten behaald en dat [naam van je collega] weer beter met [vul hier de kenmerken van de niet-leuke klant in] klanten is. Succes!

Reactie plaatsen