Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
17 december 2013 
3 min. leestijd

Iedere zelfstandig therapeut en coach begrijpt dat een klant geïnteresseerd is in hun persoonlijke verhaal en in de redenen waarom ze voor dit werk gekozen hebben.

Maar als het op het vertellen van dat persoonlijke verhaal aankomt, lopen ze onmiddellijk tegen een aantal vragen op.

De belangrijkste is: wordt ik niet afgewezen of raar gevonden als ik dit vertel? Want vaak is de keuze voor het werk dat ze doen niet vlekkeloos verlopen en zijn ze daar hun eigen kwetsbare stuk in tegen gekomen. En stuiten ze in de dagelijkse praktijk nog steeds op dingen die ze moeilijk vinden.

Dat roept nog meer vragen op, zoals: mag ik daar mijn klant mee lastig vallen? Moet ik niet de grote sterke therapeut of coach zijn? Of: is het wel professioneel als ik over mijn worstelingen vertel?

Natuurlijk is het belangrijk dat je professioneel blijft in het contact met je klanten. Jouw klanten komen voor een oplossing voor hun problemen en niet om jou te troosten of jou te ondersteunen.

Aan de andere kant wil de klant een ‘echt’ mens tegenover zich hebben. De klant wil een mens zien die – net zoals de klant zelf – fouten maakt en angsten heeft. Een mens dat emoties heeft en een mens dat zijn of haar problemen ondanks de angst weet te overwinnen. Want juist door die menselijkheid voelt de klant zich met jou verbonden.

De klant kan hoop putten uit jouw verhaal, omdat jij jouw problemen (in ieder geval voor een groot gedeelte) hebt overwonnen. Als de klant emotioneel geraakt wordt door jouw verhaal geeft dat de klant vertrouwen en moed om zelf zijn of haar problemen aan te pakken.

Ook voor jouzelf is het goed om je kwetsbare kant te laten zien. Want dan kan je in je zakelijke rol toch jezelf zijn en hoef je je niet ‘groot’ te houden, wat een hele hoop energie scheelt.

Het allerbelangrijkste: klanten selecteren zichzelf vóór. Mensen die jouw verhaal weten te waarderen, zullen zich bij jou op hun gemak voelen en graag door jou geholpen worden. Mensen die jouw verhaal niet waarderen, zullen afhaken en een andere dienstverlener zoeken.

Dus ja, sommige mensen zullen jou afwijzen, sommige mensen zullen jou raar vinden. En dat kan vervelend aanvoelen.

Je kunt je echter troosten met de gedachte dat dit toch jouw favoriete klanten niet zijn en dat zulke klanten je alleen maar energie zullen kosten en frustratie zullen opleveren. En dat het daarom goed is dat ze naar iemand anders gaan die beter bij hen past.

Kortom, het is zowel voor jouzelf als voor de klant goed als je jouw kwetsbare persoonlijke verhaal vertelt. Het geeft jullie allebei de ruimte om jezelf te zijn. Jouw eigen worsteling krijgt zin omdat het jouw klant inspireert zijn of haar eigen problemen op te gaan lossen. En last but not least, het zorgt ervoor dat het contact tussen jou en de klant zich kan verdiepen.

Wat zijn jouw ervaringen als je jouw persoonlijke en kwetsbare verhaal vertelt?
Laat een reactie achter hier op mijn blog, je krijgt altijd antwoord!

Vind je het lastig welk kwetsbare verhaal je wilt vertellen? Doe dan de intuitieve oefening uit de blog Hoe je intuitief jouw persoonlijke kwetsbare verhaal vindt. 

Meer ondersteuning nodig om te durven helemaal jezelf te zijn in je marketing?

Doe dan mee aan de Hart en Ziel Marketing Academie. Je leert in de Academie je angsten voor marketing te overwinnen EN hoe je jezelf blijft. Daarbij leer je ook hoe je je favoriete klant bepaalt, hoe je je website, blog en nieuwsbrief schrijft. Facebook en Linkedin hebben geen geheimen meer voor je. Bovendien leer je een webinar geven, een intakegesprek voeren en online trainingen ontwerpen. Alles op een intuitieve en praktische manier. Resultaat: volop klanten en plezier in je marketing!

Lees hier meer over de Hart en Ziel Marketing Academie

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf‘ aan.
Over de schrijver
Julia
Door

Julia

op 09 Feb 2017

Hoi Annie, dank je wel voor je artikel. ik herken de schroom en deel jouw pleidooi. Ook ik vind het soms nog steeds moeilijk om mijn eigen verhaal te vertellen. Aan de andere kant weet ik dat dat de enige manier is. Alle verhalen die mezelf inspireren zijn precies dit: een verhaal waarin je je kwetsbare kanten laat zien. Ik doe het nu steeds meer. Laatst bijvoorbeeld hier: http://schrijvenmetimpact.nl/kan-geen-verhalen-schrijven/. Ik hoop dat zich steeds meer mensen laten verleiden om hun eigen verhaal te vertellen. Zo worden we menselijker en wordt de wereld een betere plek om te leven. Heb een fijne dag!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 20 Feb 2017

Mooi dat je zoveel herkenning vond in dit artikel, Julia. Heel leuk verhaal dat je schreef in je eigen blog, prachtig hoe je je eigen weg gevonden hebt in het schrijven van een verhaal. Dank voor het delen.

Sanne
Door

Sanne

op 09 Feb 2017

Wat een goede blog weer Annie! Ik herkende het onderwerp goed en heb er ook een blog over geschreven. Ook om eens met mijn volgers te kijken hoe zij erover denken. Waarschijnlijk positief, anders volgden ze me niet meer. In die zin is een persoonlijke/openhartige blog toch een prima etalage waarin mensen kunnen checken of wat ze zien prettig is voor ze. Dank voor het delen weer!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 20 Feb 2017

Graag gedaan Sanne. Zeker een goed idee om je volgers te vragen hoe ze hier over denken.

Reactie plaatsen