Doe je dit wel eens?
- Tien keer een e-mail (of nieuwsbrief of socialmediabericht) nakijken voor je hem de deur uitdoet?
- Je uitputten in excuses als je een klein foutje hebt gemaakt?
- Helemaal van slag zijn als een klant kritiek op je heeft?
- ’s Nachts wakker liggen als je iets verkeerd hebt gedaan in een sessie?
- Steeds weer denken wat er fout zou kunnen gaan in de toekomst en hoe je dat kan voorkomen?
- Het gevoel hebben, dat je werk nooit af is, dat het altijd beter kan?
Herkenbaar? Dan heb je last van perfectionisme!
Veel therapeuten en coaches willen het allerbeste voor hun klanten. Ze scholen zich in hun vak, bereiden zich degelijk voor op iedere sessie en checken doorlopend bij hun klanten of de begeleiding aan de verwachtingen voldoet. Allemaal mooie eigenschappen, ze getuigen van professionaliteit en zorgvuldigheid.
Het goed willen doen kan echter doorslaan in ongezond perfectionisme. Je kijkt terug op de behandeling en hebt alleen oog voor wat er niet goed ging in de sessie. Je vergeet wat er wel goed ging en wordt daardoor onzeker en gespannen. Je ziet er tegenop om naar buiten te treden, want je denkt alleen maar aan wat er fout kan gaan. Dus heb je stress als je jezelf presenteert of je doet het maar helemaal niet meer.
Waarom doe je dit toch zo?
Meestal is het een combinatie van factoren. Coaches en therapeuten bezitten een aantal positieve eigenschappen. Ze willen professioneel werken en de klant goed helpen. Daarbij kunnen ze een ander goed aanvoelen en weten precies wat die nodig heeft. Ze hebben vaak een rijke verbeelding en zijn creatief.
Maar heb je ooit geleerd dat iets verkeerds doen hetzelfde is als een verkeerd mens zijn, dan mag je dus geen fouten van jezelf maken. Heb je vaak ervaren dat anderen je afwijzen om wat je doet, dan voel je je pas goed als een ander je goedkeurt. Als je daarbij ook nog allerlei rampscenario’s fantaseert en alvast oplossingen voor die rampen bedenkt, dan ben je constant op je hoede.
En dan heb je het perfecte (!) recept voor perfectionisme!
Gevolg? Je loopt voortdurend op je tenen. Daar wordt je moe en gestrest van. Beslissingen neem je pas na heel veel wikken en wegen (stel je voor dat je iets verkeerds kiest!). Het kost je bergen tijd en bergen energie.
Voor je bedrijf is het ook niet goed, want als je niet naar buiten treedt, weten potentiële klanten niet dat je er bent en krijg je dus geen klanten. De tijd die je aan piekeren kwijt bent, besteed je niet aan taken die nodig zijn om je bedrijf op te bouwen, zoals nieuwe producten ontwikkelen.
Hoe kun je dit doorbreken?
- Kijk realistisch naar jezelf. Je bent een mens. Mensen – jij dus ook! – maken per definitie fouten. Je bent altijd een goed mens, of je nu iets wel of niet goed doet.
- Kijk realistisch naar de wereld. Het is een gegeven dat er altijd mensen zullen zijn die jou afwijzen. Er zijn echter ook altijd mensen die jou onvoorwaardelijk accepteren, wat je ook doet of zegt. Je hebt zelf zeggenschap over met wie je omgaat. Richt je dus op mensen (dus ook op klanten) die jou accepteren.
- Keur jezelf goed, onafhankelijk van anderen. Je kunt te allen tijde jezelf goedkeuren en waarderen, daar heb je niemand anders voor nodig. Leer jezelf aan om iedere dag minstens 10 positieve dingen over jezelf te zeggen.
- Fantaseer over positieve realistische scenario’s. Jouw creativiteit en verbeeldingskracht kun je ook positief inzetten. Oefen ermee dat je realistische scenario’s fantaseert voor situaties die je lastig vindt. Hoe vaker je dit doet, hoe gewoner het voor je wordt.
Op deze manier sta je ontspannen en met plezier in het leven. Je bent fit en hebt energie. Je neemt kordaat beslissingen en bent heel productief in je bedrijf. Je treedt onbevangen naar buiten en durft zichtbaar te zijn: goed voor je promotie en goed om meer klanten aan te trekken. Natuurlijk blijf je professioneel in je bedrijf. Uiteraard blijf je kritisch op de kwaliteit van je dienstverlening en check je of je klanten tevreden zijn. Het verschil is nu dat je oog hebt voor alles wat wel goed gaat en je vandaar verder bouwt.
Eigenlijk is het heel simpel. Wees een feilbaar mens net zoals ieder ander. Zoek mensen om je heen die jou nemen zoals je bent en focus op de positieve dingen. Dan blijft er niets meer van je perfectionisme over!
Mag jij van jezelf een mens zijn die fouten maakt? Laat het me weten hier op mijn blog, je krijgt altijd antwoord!
Gerelateerde artikelen:
Esther
op 16 Jul 2013Annie
op 17 Jul 2013Lidwien
op 16 Jul 2013Annie
op 17 Jul 2013Anne
op 26 Jan 2017Annie Massop
op 20 Feb 2017Alice
op 14 Oct 2014Annie
op 15 Oct 2014Bert Waning
op 31 Aug 2015Annie Massop
op 02 Sep 2015ruud.s
op 04 May 2016Annie Massop
op 04 May 2016Linda
op 26 Jan 2017Annie Massop
op 20 Feb 2017