Gratis Boek 'De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf'

Heb je er een hekel aan om achter klanten aan te jagen en jezelf op te dringen? Ontdek hoe de klanten vanzelf naar jou toekomen door je intuïtie en sociale media in te zetten (pdf).
50%
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief
en ontvang De 5 Geheimen Van Een Bloeiend Bedrijf als cadeau!
Gratis Download
30 juli 2013 
4 min. leestijd

Acquisitie en marketing worden vaak geassocieerd met actief zijn. En actief dat je bent! Je bezoekt netwerken, werkt je website bij, brengt folders rond, houdt gratis sessies voor potentiële klanten. ‘s Avonds plof je vermoeid in bed, nadat je nog snel een paar berichten op sociale media hebt gezet.

Je merkt echter dat al die acties niet tot nieuwe klanten leiden. Je concludeert: “Ik doe zeker niet genoeg”, en je gooit er daarom nog een schepje bovenop. Nog meer netwerken, nog meer folders verspreiden, nog meer berichten op sociale media.

Helaas. Hoe meer je doet, hoe minder klanten je krijgt. Het lijkt wel alsof al je acties zonder enig effect in een bodemloze put verdwijnen. Demotiverend en vermoeiend! Meer doen werkt blijkbaar niet. Maar wat dan wel?

Het antwoord is heel simpel: leer van de natuur!

Kijk eens naar de seizoenen.

Seizoenen vertellen je precies hoe je op een natuurlijke manier kan groeien (dat is wat je wilt met je bedrijf!), en over hoe je effectief je energie kan gebruiken (zodat alles wat je doet effect heeft).
Eerst vertel ik wat je kunt waarnemen in de natuur, daarna hoe je dat voor klanten krijgen kan inzetten.

 • In de lente begint de natuur op gang te komen. Jonge frisse blaadjes aan de bomen, vogels die een nestje bouwen, de zon die langzaam aan kracht wint.
 • In de zomer is de natuur in volle gang. Bomen zitten volop in het blad, de vogels vliegen af en aan om hun jongen te voeden, de zon is op zijn sterkst.
 • In de herfst gaat de natuur de vertraging in. Bomen laten hun blaadjes vallen, de jonge vogeltjes zijn het nest uitgevlogen en de zon verliest warmte.
 • In de winter is de natuur in rust. Bomen zijn kaal en staan op de spaarstand. Vogels zijn weggetrokken naar warmere oorden of doen het heel rustig aan. De zon is zwak.
 • Na de winter komt de lente weer, de cyclus begint weer van voor af aan. Ieder seizoen is even belangrijk. Elk seizoen heeft zijn eigen plek en eigen bijdrage in de cyclus.

Seizoenen en de bijbehorende energieën kun je ook in jezelf waarnemen.

 • Lente-energie is op gang komen. Je krijgt bijvoorbeeld ideeën voor een nieuwe dienst en zet daar de eerste stappen voor.
 • Zomerenergie is in volle gang zijn. Je voert alle acties uit om je idee realiseren. Zo vul je bijvoorbeeld jouw dienst in detail in, zoekt er nieuwe klanten voor en voert de sessies of behandelingen daadwerkelijk uit.
 • Herfstenergie is vertragen. Je hebt klanten voor je dienst gekregen (of niet!). Je reflecteert hoe het gegaan is, wat ging goed en wat niet.
 • Winterenergie is rust. Je neemt afstand van alles, je bent helemaal niet bezig met je bedrijf. Geen nieuwe ideeën, geen acties, geen reflectie. Alleen maar rust.
 • Na de rust kom je weer op gang. De cyclus begint weer van voren af aan. Natuurlijk lopen er bij jou meerdere dingen naast elkaar. Zo kun je voor het ene project in de ideeënfase (lente) zitten en voor een ander project in de afrondingsfase (herfst).
 • Iedere seizoensenergie is even belangrijk, ieder heeft zijn eigen functie en plek in je acquisitie.

Hoe pas je deze seizoensenergieën toe als je acquisitie stagneert?

Daar is geen kant-en-klaar recept voor. Ieder mens is anders en iedere situatie is anders. Dus welke energie je inzet, kan per situatie verschillen. In de blog Leer van de seizoenen hoe je nieuwe klanten werft lees je hoe je intuïtief ontdekt welke energie voor jou het beste is.

Belangrijkste is dat je durft te voelen wat op dit moment het beste bij je past. Durf te spelen met energieën. Experimenteer met wat je nu het meeste helpt. Om je een voorbeeld te geven hoe het zou kunnen:

 • Je bent alleen maar aan het werken (teveel zomerenergie). Al die acties leveren geen klanten op.
 • Je zou dan bijvoorbeeld naar reflectie (herfstenergie) kunnen gaan. Je vraagt jezelf af: wat wil ik eigenlijk met mijn bedrijf, waar doe ik het allemaal voor? Je komt erachter dat je het liefste met een bepaald soort klanten wilt werken.
 • Door te reflecteren en te vertragen voel je ook hoe moe je bent. Je besluit eerst rust en afstand (winterenergie) te nemen van je werk. Je gaat een paar dagen weg.
 • Je komt uitgerust terug, eruit zijn heeft je goed gedaan. Je hebt inmiddels het idee (lente-energie) gekregen hulp te zoeken om de klanten die je graag wilt aan te trekken.
 • Je krijgt nieuwe klanten, omdat je door de hulp die je gezocht hebt geleerd hebt welke acties (zomerenergie) je daarvoor moet nemen.

Zo eenvoudig is het! In dit voorbeeld krijg je door eerst te vertragen en niets te doen meer klanten. Zo kan de natuur je helpen met het overwinnen van blokkades in je acquisitie, waardoor je weer kunt groeien en bloeien.

Waar stagneert het bij jou?

Heb je teveel zomerenergie, blijf je draven en rennen?
Teveel herfstenergie, en blijf je hangen in de angst om naar buiten te treden?
Heb je teveel winterenergie en zit je al eeuwen te wachten tot er vanzelf iets gebeurt?
Of teveel lente-energie, je barst van de ideeën, maar komt er niets van de grond?

Laat het me hier weten, op mijn blog. Je krijgt altijd antwoord!

 

© 2015 – Hart en Ziel Marketing – Annie Massop – Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een nieuwsbrief, website of tijdschrift? Graag! MITS je de volgende informatie bij het artikel vermeldt met een werkende link naar de genoemde website:’Door Annie Massop van Hart en Ziel Marketing. Ga naar www.hartenzielmarketing.nl en vraag daar het gratis E-boekje ‘De 5 geheimen van een bloeiend bedrijf‘ aan.
Over de schrijver
Marta van sitteren
Door

Marta van sitteren

op 30 Jul 2013

Dag Annie, Heel herkenbaar deze energieën en erg leerzaam om ze in jezelf het herkennen en ermee te werken. Het maakt dat je zelf ook in een natuurlijker ritme komt. groet Marta

Annie
Door

Annie

op 31 Jul 2013

Dag Marta, Mooi dat je deze energieen ook in jezelf waarneemt en in een ritme komt wat beter bij jouw natuur past. Zo buiten, zo binnen! Warme en natuurlijke groeten, Annie

Margreet Jonker
Door

Margreet Jonker

op 30 Jul 2013

Mooie blog! Ik zit nu na 5 jaar zomerenergie lekker even uit te puffen (herfst en winterenergie) nieuwe ideeen vormn te geven (lente-energie). Straks weer lekker de wereld in met nieuwe website en ideeen... Dank je wel! Margreet

Annie
Door

Annie

op 31 Jul 2013

Dank je Margreet! Zo, jij hebt dan hard gewerkt afgelopen 5 jaar! Ben benieuwd naar je nieuwe ideen. Hartelijke greoten, Annie

Shirley
Door

Shirley

op 29 Apr 2014

Mooi geschreven. Ik heb afgelopen tijd praktisch geen reclame gemaakt of nieuwe producten aan de webshop toegevoegd, omdat mijn energie nodig was voor andere projecten. Toch heb ik elke dag bestellingen gekregen... in tegenstelling tot periodes waarbij ik constant aan het promoten was. :)

Annie
Door

Annie

op 30 Apr 2014

Ha, Shirley, geweldig dat je hebt ervaren dat je niets aan promotie doet en toch klanten kreeg! Energetisch kan overfocussen op promotie wel eens averechts werken, zeker voor spirituele mensen. Je aandacht op iets anders richten en het even loslaten helpt dan om de impasse te doorbreken. Hartelijke groeten, Annie Helemaal niets doen is misschien iets te kort door de bocht, want je hebt natuurlijk wel een website enz. ingericht ;-)

Suchita
Door

Suchita

op 14 Mar 2015

Dank je wel Annie, een helder en praktisch artikel! Ook ik merk dat regelmatig even terugtrekken en bezinnen (herfstenergie) letterlijk! zijn vruchten afwerpt. Lange tijd in de lente energie gezeten : ) allerlei dingen bedacht die ik zou moeten en kunnen doen en ht meeste weer verworpen. Daarna via een vriendin getipt en inmiddels begonnen een training te geven, in dezelfde week werd ik uitgenodigd voor een andere training en gisteren gehoord dat ik mijn deel van die training in een jaartraject mag omzetten met hulp bij de financiering! Is vast de zomerenergie: er komen nu er al een tijdje als vanzelf hele leuke ideeen boven die ook praktisch uitvoerbaar zijn - en de daarbij behorende mensen komen ook naar me toe, die naadloos bij mijn passie passen. Ik geniet er enorm van! Dank voor jouw bijdrage daaraan en jouw mooie training!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 20 Mar 2015

Mooi proces beschrijf je Suchita! Heel goed als je plannen hebt (lente), even te laten bezinken en behouden wat bij je past (herfst) en dan pas naar de actie gaan (zomer). Dat levert dus echt iets op! Fijn om te horen en dank voor je complimenten voor mijn training.

Mireille de Roo - Harteman
Door

Mireille de Roo - Harteman

op 14 Mar 2015

Na een besluit afgelopen winter (na het benutten van herfstenergie en een veelheid aan winterenergie), om mijn baan op te geven en voor m'n praktijk te gaan, dienen zich nu de eerste klanten aan. Een fijne, natuurlijke start waar gezaaide zaadjes aan het ontkiemen zijn. Goed om jouw inspiratiestuk te lezen omdat de (fiks aanwezige!) zomerenergie soms echt even de tegenhanger van herfstenergie behoeft. Een welkom inzicht, dankjewel Annie!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 20 Mar 2015

Ha, ha, Mireille, heel herkenbaar wat je schrijft. Voor mij is herfstenergie ook heel belangrijk, ik kan ook wel eens doorschieten in het doen. Sinds ik werk met de seizoensenergie gaat dat veel gemakkelijker. Mooi dat de eerste klanten zich al aandienen bij je.

Jolanda
Door

Jolanda

op 14 Mar 2015

Hallo Annie, Heel herkenbaar, dit artikel over seizoensenergieën. Volgens mij zit ik al twee jaar in de herfstenergie, lastig om daar uit te komen. De drempel lijkt te hoog...

Annie Massop
Carla
Door

Carla

op 26 Mar 2015

Goedemorgen Annie, Wat herkenbaar allemaal. Als ik het zo lees heb ik teveel zomer en lente energie. Ik zal hier een balans in moeten vinden. Groet, Carla

Annie Massop
Clarissa
Door

Clarissa

op 31 Mar 2015

Hoi Annie, Ik ben heel lang blijven hangen in het veel ideeen niets mee durven doen. Nu heb ik afgelopen winter knopen gehakt en ben ik nu rustig aan het uitrollen om iets moois van te maken> Volg nu meer mijn hart en gevoel. Ik durf open te staan waardoor het ineens wel lijkt of mensen mij willen en kunnen vinden zonder iets te doen. En dat terwijl ik nog in de opbouwfase zit om mijn passie te gaan doen. Jou tips zullen me hier nog meer in versterken:) Dank daarvoor alvast!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 03 Apr 2015

Graag gedaan Clarissa! Dus van de lente naar de zomerenergie, mooi! Als je in overeenstemming met de/je natuur werkt kan het zo gemakkelijk gaan.

Jos
Door

Jos

op 20 Apr 2015

Zit al 10 jaar in de herfst en winterenergie en kom er niet uit. HELP!!!!!

Annie Massop
Kitty
Door

Kitty

op 21 Apr 2015

Ik heb last van teveel zomer energie. Dus nu even afstand nemen en de energie gewoon laten stromen.

Kitty
Door

Kitty

op 21 Apr 2015

Ik heb last van teveel zomer energie. Dus nu even afstand nemen en de energie gewoon laten stromen.

Annie Massop
Karen
Door

Karen

op 12 May 2015

Wat fijn om dit zo eens te lezen en herkennen Annie! Het is een stuk waar ik nog handiger in mag worden maar het lieve universum helpt me altijd in de vorm van minder/meer aanvragen. Heel bijzonder en als de mail/tlf rustiger is, maak ik dankbaar gebruik van de hint ;-)

Ewina Bekker
Door

Ewina Bekker

op 05 Sep 2015

hoi annie, ik heb veel aan je tips,nu dus ook in de herfstenergie eff rust... en ook zo komen er klanten! dankjewel!

Annie Massop
Door

Annie Massop

op 13 Sep 2015

Precies Erwina! Fijn dat je jezelf even rust gunt.

Reactie plaatsen