Een relatietherapeut:
“Mijn website wordt niet gevonden!”
Een managementcoach:
“Ik ben heel actief op sociale media, maar het levert me geen klanten op.”
En een wandelcoach:
“Mijn website wordt heel goed bezocht, maar toch krijg ik er te weinig klanten door.”
Herken je jezelf in een van de bovenstaande opmerkingen? Wil je weten waardoor het komt? En wat je kunt doen om voldoende klanten aan te trekken via je website?
Lees dan snel verder! Hieronder geef ik je 5 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert en hoe je dat oplost.
1. Vage klant
Het is onduidelijk wie je klant is. Je richt je op niemand in het bijzonder of op veel te veel doelgroepen. In beide gevallen haken websitebezoekers af, want niemand voelt zich persoonlijk aangesproken. Voorbeeldtekst van een onduidelijke klant: ‘Ik kan alle mensen helpen’.
Oplossing: Richt je op een duidelijke klant.
Kies voor een specifieke doelgroep, dan lezen de bezoekers die in die doelgroep vallen graag verder. Voorbeeldtekst van een duidelijke klant: ‘ik help vrouwelijke leidinggevenden in de zorg’.
2. Hier zit niemand op te wachten
Je biedt iets aan wat heel breed en niet urgent is. Wederom verlaten de bezoekers je website, want ze zien niet dat je hún dringende probleem oplost. Voorbeeldtekst van een breed en niet-urgent probleem: ‘Voel je je niet oké?’.
Oplossing: bepaal een specifiek en urgent probleem.
Want als je een specifiek en urgent probleem oplost, worden de lezers die dat probleem hebben nieuwsgierig en willen ze meer weten. Voorbeeldtekst van een specifiek en urgent probleem: ‘Zit je ziek thuis met een burn-out?’.
3. Je spreekt in raadselen
Je spreekt over je methode, je werkwijze en het proces. De websitebezoeker zit tot haar oren in de problemen en wil dáár iets over horen. Ze raakt gefrustreerd en surft verder. Voorbeeld van een raadselachtige tekst: ‘Via de oplossingsgerichte methodiek XYZ kom je tot de diepste kern van je overtuigingen waardoor je een enorme bewustzijnsverandering doormaakt.’
Oplossing: vertel wat de klant wil horen.
Beschrijf het probleem wat je voor jouw klanten oplost. Maak heel duidelijk wat jouw ondersteuning oplevert. Beschrijf dat alles in de taal die de mensen in jouw doelgroep zelf gebruiken. Op die manier zijn ze bereid serieus naar je dienstverlening te kijken en van je hulp gebruik te maken. Voorbeeldtekst met duidelijke taal: ‘In 2 maanden van je burn-out af en weer zingend aan het werk.’.
4. Uit het oog, uit het hart
Klanten op internet kijken op meer websites. Vinden ze jouw site interessant, dan lezen ze verder. Maar… na een tijdje springen ze naar de volgende website en vergeten ze je.
Oplossing: maak het de bezoeker gemakkelijk terug te komen.
Geef geïnteresseerden een gemakkelijke manier om terug te komen op je website. Bied een cadeau aan op je website. Dat kan van alles zijn: een e-boekje, een MP3 met een meditatie, een zelftest. Geef als extra een abonnement op je nieuwsbrief, waarin je waardevolle tips opneemt. Stuur je abonnees regelmatig je nieuwsbrief toe (natuurlijk: mét links naar je website).
5. Wereldberoemd in eigen omgeving
Mensen die jou al kennen – je bestaande klanten, familie en vrienden – waarderen je en weten je wel te vinden. Maar daar komen niet of nauwelijks nieuwe klanten uit voort.
Oplossing: een systeem om doorlopend nieuwe bezoekers naar je website te leiden.
Kies voor een beperkt aantal manieren (en hou die vol!) om onder de aandacht van nieuwe potentiële klanten te komen. Kies voor methodes waarbij je in weinig tijd en tegen weinig kosten veel mensen in je doelgroep bereikt. Sociale media zijn daar uitermate geschikt voor. Promoot telkens je gratis cadeau. Zo zorg je ervoor dat nieuwe potentiële klanten vanzelfsprekend naar je website geleid worden.
Loop je website eens kritisch na en bepaal welke van de bovenstaande oorzaken voor jouw website gelden. Gebruik de tips om je website en je acquisitie-methoden aan te passen. Zo wordt jouw website heel aantrekkelijk voor de mensen in jouw gekozen doelgroep, zullen er steeds nieuwe bezoekers naar je website komen en zullen een aantal daarvan zeker klant worden!
Waar schort het bij jouw website aan? Vertel het me hier op mijn blog, je krijgt altijd antwoord.
Meer ondersteuning nodig bij het schrijven van je website? Doe dan mee aan de Hart en Ziel Marketing Academie. Je leert niet alleen je website schrijven, maar ook hoe je je favoriete klant bepaalt, hoe je je nieuwsbrief, gratis cadeau en blog schrijft. Facebook en Linkedin hebben geen geheimen meer voor je. Bovendien leer je een webinar geven, een intakegesprek voeren en online trainingen ontwerpen. Alles op een intuitieve en praktische manier. Resultaat: volop klanten en plezier in je marketing!
Stefaan Luyckx
op 20 May 2014Annie
op 24 May 2014Moniek Vet -Anneveldt
op 18 Jul 2014Annie
op 23 Jul 2014Maurits
op 11 Jul 2015Annie Massop
op 13 Jul 2015