Je bent net begonnen als therapeut of coach. Je weet dat een website absoluut noodzakelijk is om klanten te krijgen. Of je bent al een tijdje bezig, is inmiddels je praktijk veranderd en is je website hard aan een opknapbeurt toe. Je besluit de teksten voor je website even te (her)schrijven. En dan blijkt: makkelijker gezegd dan gedaan!
Want: WAT schrijf je dan op je website? Sommige zelfstandigen hebben zoveel ideeën dat ze hele lappen tekst schrijven. Waarna ze het overzicht verliezen en niet meer weten wat de essentie is. Andere coaches en therapeuten slaan daarentegen helemaal dicht als ze iets willen schrijven. Zodat er helemaal niets op ‘papier’ komt.
Heb je na veel geworstel de tekst samengesteld, gaat het mis bij het feedback krijgen. Je partner heeft een andere mening dan je vrienden. Je collega-ondernemer vindt weer iets heel anders. Daardoor sla jij aan het twijfelen. Eigenlijk heb je geen idee meer waar een goede tekst aan moet voldoen en kun je daarom niet beslissen wat wel en niet goed is.
Na een hoop gedoe is je nieuwe website dan eindelijk in de lucht. Maar je krijgt er (onverminderd) nauwelijks klanten door. Dat is goed balen, heb je daar al die moeite voor gedaan? Gelukkig kan het ook anders! Teksten schrijven voor je website kun je leren. Er zijn een aantal dingen die je gewoonweg moet weten. Daarna wordt het gelijk een stuk gemakkelijker. Hieronder volgen 3 essentiële tips waarmee jouw website wél klanten aantrekt.
1. Weet voor wie je schrijft.
Zorg ervoor dat je een helder profiel hebt van jouw klant. Dat je heel scherp hebt welk probleem je voor hem of haar oplost. En dat je weet welk resultaat jouw klanten van jouw dienstverlening mogen verwachten. Want als je dat weet, weet je ook precies waarover je kunt schrijven.
2. Schrijf wat jouw klant wil lezen.
De bezoeker leest jouw website met maar één vraag in gedachten: wat heb ik eraan? De klant wil zichzelf en zijn/haar problemen herkennen in jouw teksten, wil begrepen worden en wil lezen dat jij haar/zijn problemen kan oplossen. Dus schrijf over concrete situaties die jouw klant meemaakt. Beschrijf de problemen die jouw klant daarin tegenkomt. Vertel hoe de ideale situatie eruit kan zien. En laat zien dat jij dit probleem kan oplossen en dat de klant daardoor de ideale situatie bereikt. Natuurlijk vertel je ook iets over je werkwijze, maar dat doe je pas in een later stadium en dan ook nog heel spaarzaam. Want de klant is vooral geïnteresseerd in wat het hem oplevert en niet hoe dat resultaat tot stand wordt gebracht.
3. Zorg dat bezoekers terugkomen op je website.
Klanten die een oplossing op internet zoeken, hebben een korte aandachtboog. Ze komen tijdens het zoeken op je website terecht en als de inhoud interessant genoeg is lezen ze verder. Maar daarna gaan ze snel door naar de volgende website. Vaak vergeten ze dat ze op jouw website geweest zijn en komen nooit meer terug. En je wilt natuurlijk dat bezoekers wél weerkeren. Bied daarom een abonnement op je nieuwsbrief aan. Een nieuwsbrief die veel waardevolle informatie bevat over jouw specialisme. Met tips waar je klanten echt iets aan hebben, zodat je klanten je nieuwsbrief ook echt lezen. Neem in iedere nieuwsbrief een link op naar je website.
Maak het aantrekkelijk voor de klant om zich te abonneren door iets extra’s aan te bieden. Dat kan een e-boekje zijn, een zelftestje, een audio, een video etc. Ook hierin neem je weer waardevolle informatie op voor je klant. Als je weet voor wie je schrijft en wat de klant wil lezen, wordt het schrijven veel gemakkelijker. En doordat bezoekers steeds weer terugkomen op je website, is de kans dat ze klant worden vele malen groter!